Nederlandse jeugdfilms veroveren internationale filmfestivals

Nederlandse jeugdfilms zijn nog steeds erg gewild op internationale filmfestivals. Voor de komende editie van zowel het BUSTER Copenhagen International Film Festival for Children and Youth ( 12 t/m 28 september) als het International Children’s Film Festival LUCAS in Frankfurt (21 t/m 28 september) is opnieuw een groot aantal Nederlandse films geselecteerd.

Tijdens BUSTER, een van de grootste internationale filmfestivals voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 3 tot 18 jaar, worden maar liefst elf Nederlandse (co)producties vertoond. Oorlogsgeheimen van regisseur Dennis Bots, een speelfilm die onlangs haar internationale première beleefde op het Toronto International Film Festival, is opgenomen in de competitie. Van Bots is ook de prijswinnende film Achtste Groepers Huilen Niet te zien. Overige speelfilms die te zien zijn op het festival in Kopenhagen zijn: Zomer van Colette Bothof, die er in wereldpremière gaat, Jongens van Mischa Kamp, die recentelijk meerdere prijzen in de wacht heeft gesleept, Bouwdorp van Margien Rogaar en Rabarber van Mark de Cloe.

Daarnaast zijn nog een aantal korte fictiefilms opgenomen in het BUSTER-programma: Wachten op Marissa van Rolf van Eijk, Oma is Gek! Van Simone van Dusseldorp, Alles Mag van Steven Wouterlood en van animatiemakers Albert ‘t Hooft en Paco Vink Paultje en de Draak. De Belgisch-Nederlands gecoproduceerde animatiefilm Mia van Wouter Bongaerts draait in competitie.

Regisseur Colette Bothof en scenarioschrijfster Marjolein Bierens zullen aanwezig zijn bij de première van hun film Zomer op BUSTER, de jonge acteur Maas Bronkhuyzen zal bij de vertoning van Oorlogsgeheimen zijn en Mark de Cloe zal er zijn film Rabarber te presenteren.

Op het LUCAS-festival, Duitsland’s oudste jeugdfilmfestival gericht op kinderen in de leeftijd van 4 tot 12, zijn in totaal zeven Nederlandse (co)producties te zien. Bouwdorp en Jongens reizen na BUSTER af naar Frankfurt en worden daar vertoond in de speelfilmcompetitie, net als Mees Kees op Kamp van Barbara Bredero. In de competitie voor korte films zijn opgenomen de documentaire Nieuw van Eefje Blankevoort en het Nederlands minoritair gecoproduceerde Nesma’s Birds van de Iraakse filmmakers Najwam Ali en Medoo Ali. Tot slot maakt de korte fictiefilm Pony Place van Joost Reijmers onderdeel uit van het Openingsprogramma en Johan Timmers’ Salãm zit in de sectie Focus Migration – Dream or Nightmare.

Bron: EYE International