97% van Ben Brand Nederlandse inzending Korte Fictiefilm naar Academy Awards

De korte fictie film 97% van regisseur Ben Brand en scenarist Thomas van der Ree is uitgekozen om namens Nederland ingezonden te worden naar de Academy of Motion Picture Arts & Sciences in de categorie Live Action Short Film.

De film maakt hiermee kans op het winnen van een Academy Award for Best Live Action Short Film, oftewel een Oscar®. De film werd gekozen door de Oscar® selectiecommissie Live Action Short, welke bestond uit een onafhankelijke jury van Nederlandse filmprofessionals.

Voor scenarist Thomas van der Ree is het de tweede maal dat een korte film van zijn hand geselecteerd wordt voor de Oscar inzending. Vorig jaar was dat STAND-BY ME van regisseur Martijn de Jong.

97% is in eigen beheer geproduceerd door CAVIAR, met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Nederlands Filmfonds. De hoofdrol wordt vertolkt door Bert Hana, bekend van o.a. de korte film SUIKER (2010).
De film ging in 2013 in première op het Nederlands Film Festival en is inmiddels op meer dan 30 internationale filmfestivals vertoond, waaronder het gerenommeerde Aspen International Short Film Festival en het Interfilm Festival in Berlijn. 97% heeft diverse publieksprijzen op filmfestivals in Frankrijk, Duitsland en Nederland in de wacht gesleept.

Ben Brand (1985) studeerde in 2010 af aan de Nederlandse Film Academie met de korte film DAY BY DAY, waarvoor hij de juryprijs won op het Scottish Arts & Film Festival. Naast zijn werk als commercial regisseur maakte Ben vorig jaar de NTR Kort! LIFE IS BEAUTIFUL (2013). Momenteel ontwikkelt hij samen met CAVIAR Film & Televisie het scenario voor zijn debuut-speelfilm: #VIND DIE DOMME TRUT EN GOOI HAAR IN DE RIVIER, in het kader van De Oversteek (co-scenarist Ilse Ott).

CAVIAR is de Amsterdamse vestiging van de gelijknamige internationale content-producent met vestigingen in Brussel, Los Angeles, Parijs, Londen en Praag. Sinds begin dit jaar ontwikkelt en produceert CAVIAR ook film- en tv producties onder de naam CAVIAR Film & Televisie, met producenten Jeroen Beker en Sabine Veenendaal.

TSJAKKE-TSJAKKE-DING-DING-WHOOP! 97% match! Via een app op zijn telefoon wordt BERT (29) erop geattendeerd dat er zich een droomvrouw in zijn directe omgeving bevindt. Nu zal hij door middel van zijn app op zoek moeten gaan naar deze ‘ware liefde’.

EYE International organiseert de kwalificatievertoningen van de korte film in Los Angeles en verzorgt de inzending van 97% naar de Academy. Op 15 januari 2015 zal de Academy de nominaties bekend maken in alle categorieën, waaronder die voor Live Action Short Film. De Oscars® worden uitgereikt op 22 februari 2015.

Bekijk hier de trailer van 97% : https://vimeo.com/75476170

Bron: EYE International