Verslag NBF Netwerkborrel – wijzigingen Wet Werk & Zekerheid en pensioen maandag 25 augustus 2014

Op maandag 25 augustus vond de eerste NBF netwerkborrel van het seizoen plaats op onze nieuwe locatie! Onze maandelijkse bijeenkomst met diner en borrel vindt sinds heden plaats in De Kring.

Tijdens deze eerste bijeenkomst werd er een belangrijk onderwerp aangekaart. Er zijn namelijk belangrijke wetswijzigingen aanstaande die betrekking hebben op de werksituaties van veel film- en televisiemakers. Wat betekenen de wijzigingen in de Wet Werk en Zekerheid voor jou als zzp’er, flexwerker of als werkgever? En wat zijn de nieuwe opties voor pensioenen voor zelfstandigen?

Flexibele bepalingen
Jeroen Dijkman en Emily Roest van E-Law arbeidsrecht advocaten starten de avond met een algemeen overzicht van te verwachten wijzigingen in de Wet Werk en Zekerheid. Emily geeft een samenvatting van de verwachte wijzigingen in de flexibele bepalingen. Deze zijn vooral van belang voor werkgevers en werknemers. Emily geeft aan dat bijvoorbeeld de proeftijd gaat verdwijnen uit tijdelijke contracten. Verder veranderen het concurrentiebeding, de aanzegverplichting en de ketenregeling. Op de powerpoint die hier te downloaden is kun je een overzicht hiervan vinden en een lijstje met tips & tricks die Emily heeft voor werkgevers.

Ontslagrecht
Jeroen vervolgt de presentatie. Hij bespreekt de hervormingen in het ontslagrecht. Een belangrijke wijziging is dat het voor werknemers mogelijk wordt om instemming met ontslag te herroepen binnen een bepaalde periode. Verder is er bij ontslag geen keuze meer tussen de weg via het UWV of de kantonrechter. Alle bedrijfseconomische ontslagen lopen voortaan via het UWV en de persoonlijke ontslagen via de kanton rechter. In de presentatie vind je een overzicht van deze nieuwe regelingen.

Tentoo verloning
Vervolgens is Jasper van Leeuwen van Tentoo aan het woord over de positie van zelfstandigen. Tentoo biedt de mogelijkheid aan filmmakers en andere artiesten om zich te laten verlonen door middel van opdrachtovereenkomsten aan producties zonder dat er een KVK inschrijving nodig is. De professionals worden in deze constructies gezien als werknemers van Tentoo en belastingen worden automatisch afgedragen. Hierdoor worden er allerlei sociale zekerheden ingebouwd waar je geen aanspraak op kan maken als ‘gewone’ ZZP’er, bijvoorbeeld de opbouw van WW vergoeding en pensioen. Verschillende aanpassingen in de wet hebben ook invloed op verloning via Tentoo, bijvoorbeeld als het gaat de opbouw van de WW uitkering.

VAR-wuo / VAR webmodule
Jasper kaart nog een belangrijke wijziging aan, namelijk die van de VAR. ZZP’ers kunnen nu nog elk jaar een VAR-wuo aanvragen, maar dit gaat veranderen per 1 januari 2015. Iedereen die al een VAR-wuo heeft voor 2014 kan deze nog een jaar laten gelden in 2015. Maar bij nieuwe aanvragen en per 1 januari 2016 gaat de nieuwe VAR-regeling voor iedereen in. De overheid wil de schijnzelfstandigen aanpakken en daarom gaat de VAR-wuo veranderen in een VAR webmodule, waarbij de opdrachtgever per opdracht mee moet tekenen voor jouw werkzaamheden als ZZP’er. De vorm hiervan is nog niet helemaal duidelijk, Jasper verwacht een vragenlijst maar hoe deze eruit komt te zien wordt pas volgend jaar duidelijk. Voor meer informatie kun je zijn Powerpoint presentatie hier downloaden.

Pensioenen
Als laatste spreekt Bouke Westerhuis van Loyalis (onderdeel van APG) over de aanpassingen Wet Inkomstenbelasting vanaf januari 2015 en het collectief pensioen voor zelfstandigen. Bouke vertelt dat er momenteel al verschillende mogelijkheden zijn voor pensioenen voor zelfstandigen, maar dat de overheid nu ook meedenkt over een nieuw collectief pensioen initiatief. Eén van de uitvoerders van zo’n initiatief is APG. Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt en stopt met werken dan kan iedereen aanspraak maken op de AOW, oftewel het basispensioen. Maar het maandelijkse bedrag dat hiervoor uitgekeerd wordt is vaak bij lange na niet genoeg. Vooral voor ZZP’ers is het sparen voor een pensioen lastig.

Collectieve spaarregeling
Bouke geeft aan dat de nieuwe collectieve regeling officieel geen pensioen heet, maar een spaarregeling die je fiscaal in mindering kan brengen op je inkomen. Hier zijn uiteraard ook allerlei voorwaarden aan verbonden. Het idee voor de nieuwe spaarregeling is dat je zelf kunt bepalen hoeveel je inlegt en dat storten kosteloos is. Bouke laat verder weten dat er geen overheidsgarantie gegeven wordt op de nieuwe regeling. Belangrijke punten zijn dat het een flexibele regeling moet zijn, als je overlijdt gaat het geld naar je nabestaanden, de beleggingen die gedaan worden zijn een beleggingsmix en bij arbeidsongeschiktheid kun je alvast een deel opnemen. Via de website www.startjezzppensioen.nl kun je je alvast inschrijven voor deze regeling. De presentatie van Bouke is hier te vinden.

Meeus Media en BrightNL
Zoals eerder aangegeven zijn er ook al bestaande pensioenregelingen voor ZZP’ers, bijvoorbeeld door Meeus Media en BrightNL. Daarom zijn vertegenwoordigers van deze partijen bij deze avond aanwezig om na afloop van het programma specifieke vragen te beantwoorden van de aanwezigen over de regelingen die ze aanbieden. Op de speciale pensioenpagina van Meeùs kun je meer informatie vinden. Voor advies op maat kan men het beste direct contact met hen opnemen. Hieronder vindt u de contactgegevens. BrightNL biedt ook pensioenmogelijkheden voor zelfstandigen, bij dit initiatief kun je zelf bepalen hoeveel je per maand inlegt, bij wie je dit doet en wanneer je met pensioen gaat. Voor alle specifieke informatie en advies kun je het beste kijken op hun website. Update: BrightNL heeft  de overeenkomsten en verschillen tussen BrightNL pensioen en het FNV-ZZP pensioenfonds op een rijtje gezet. Zie hiervoor deze pagina.

Heb je nog vragen naar aanleiding van de presentaties, dan kun je altijd contact opnemen met de verschillende adviseurs.

Contactgegevens sprekers:
Jeroen Dijkman en Emily Roest van E-Law arbeidsrecht advocaten
Kantoor: +31 (0)20 8459308
Emily: +31 (0)624977491
Jeroen: +31(0)622114106
E: info@e-lawadvocaten.nl

Jasper van Leeuwen van Tentoo
Tel: 020 420 20 70
E: info@tentoo.nl

Bouke Westerhuis van Loyalis (onderdeel van APG)
Tel: 045 579 61 11
E-mail formulier: Klik hier

Peter van der Steeg van Meeùs Media
Tel: 035-5399207 of 06-30474045
E: peter.vandersteeg@meeus.com.

Sjaak Zonneveld van BrightNL
Tel: + 31 20 7070540
info@brightnl.com

De foto’s van de avond verschijnen in de loop van deze week op onze Facebookpagina, dus hou hem in de gaten!

We kijken terug op een zeer geslaagde eerste editie van de NBF Netwerkborrel in De Kring! De volgende netwerkborrel vindt plaats tijdens het NFF en staat in het teken van de pitches van de afstudeerprojecten van de Filmacademie lichting 2015. Voor deze editie verhuizen we weer even naar Utrecht. De borrel daarna zal weer plaatsvinden in De Kring. Graag tot in Utrecht!