De buurtbioscoop is terug in Amsterdam

De buurtbioscoop is terug in Amsterdam. En dan niet in de vorm van het uitgewoonde theater met kauwgom onder de stoel en cowboyfilms als matinee, maar als het moderne, goed uitgeruste arthousecomplex.

Donderdag gaat De Filmhallen in Amsterdam West open, met negen zalen en meer dan achthonderd stoelen in één klap de vierde bioscoop van Amsterdam, na de Pathébioscopen De Munt, Arena en Tuschinski.

Nadat jaren het bioscoopbestand in Amsterdam was uitgedund en de traditionele buurtbioscopen waren verdwenen, zijn er de laatste jaren bioscoopzalen aan de IJ-oever in Noord (Eye), het WG-terrein in West (Lab 111) en Zeeburg in Oost (Studio/K) bijgekomen.

Foodhallen
Bioscoop De Filmhallen is gevestigd in het complex De Hallen, de voormalige tramremise in de Tollensstraat in de Kinkerbuurt, waar behalve een hotel, een bibliotheek, winkels en kantoren ook een horecagedeelte onder de naam Foodhallen komt. Het nieuwe bioscoopcomplex wordt geëxploiteerd door Alex Rutten en Kadir Selçuk, het duo dat ook The Movies aan de Haarlemmerdijk onder zijn hoede heeft.

Met De Filmhallen erbij telt Amsterdam inmiddels 17 bioscopen met 79 zalen en 11.555 stoelen. Ter vergelijking: Rotterdam, de tweede stad van Nederland, komt op 5 bioscopen met 34 zalen en 7000 stoelen.

Zijn er wel genoeg bezoekers voor al die stoelen? Youry Bredewold van Pathé verwelkomt De Filmhallen omdat er nog steeds ‘ondercapaciteit in de markt’ zit, ‘vooral in de weekenden’. Het feit dat in het lopende filmjaar, ondanks de moeilijke zomermaanden met het WK, toch al een plus van twee procent is gehaald, bewijst dat er nog steeds groei in de bioscoopmarkt zit, volgens Bredewold. Van de ruim dertig miljoen mensen die in Nederland naar de bioscoop gaan, neemt Amsterdam zo’n vijf miljoen voor de rekening. En hiermee ligt het bioscoopbezoek in de stad ver boven het landelijke gemiddelde.

In één van de negen zalen van De Filmhallen, waar het klassieke art-deco-interieur van bioscoop Parisien is ingebouwd, zal worden geprogrammeerd door Eye, dat daarmee, naast de vier eigen zalen in Noord, een dependance in West krijgt.

Bron: Parool