Lira wint bodemprocedure kabelaars

Kabelaars UPC Nederland, Ziggo en Zeelandnet, bijgestaan door de Vereniging Rechtenoverleg voor Distributie van Audiovisuele Producties (RODAP), hebben een bodemprocedure tegen collectieve beheersorganisatie Stichting Lira verloren.

Centraal in het conflict stond de zogeheten ‘kabelovereenkomst’ – op basis waarvan een vergoeding nodig is voor de verspreiding en openbaarmaking van producties.

Lira int voor auteurs, vertalers en producenten van multimediale producties, die de rechten via een zogeheten ‘aansluitingscontract’ aan de stichting overdoen. De oudere kabelovereenkomst behandelt niet expliciet relatief nieuwe ontwikkelingen als themakanalen, uitzending gemist-diensten of interactieve on-demand televisie. Lira wilde voor producties die door aangesloten leden zijn gemaakt ook een vergoeding. Via UPC werden bijvoorbeeld al sinds 2012 producties verspreid waarvan Lira de rechten beheert.

De rechter bepaalde dat doorgifte (lineair of via uitzendinggemist-diensten) moet stoppen en legde UPC, Ziggo en Zeelandnet elk een dwangsom van 50.000 euro per dag op (tot een maximum van 1 miljoen euro) zolang die producties via zulke diensten beschikbaar blijven, zonder dat de rechtenkwestie met Lira is geregeld. UPC moet verder met terugwerkende kracht de sinds 2012 gederfde licentiekosten afdragen. Een protest van UPC dat het richting klanten en omroepen mogelijk wanpresteert als het ‘t vonnis uitvoert, werd door de rechtbank verworpen. De aangeklaagde partijen, inclusief RODAP, moeten voorts elk proceskosten van ruim 32 duizend euro aan Lira betalen.

Lira stelt dat de zaak niet is gevoerd om “schermen op zwart” te zetten, maar om correcte licentiecontracten af te dwingen. Er is daarom door de rechtbank een periode van negentig dagen ingesteld na tekening van het vonnis. De partijen kunnen die tijd gebruiken om tot overeenstemming te komen. Indien dat niet lukt, worden de hierboven genoemde dwangsommen van kracht.

Eerder dit jaar diende er ook een conflict tussen kabelploitanten en Naburige Rechten Organisatie voor Musici en Auteurs (NORMA), de organisatie die opkomt voor belangen van professionele uitvoerende kunstenaars. NORMA verloor toen een zaak over zogeheten herhalingsvergoedingen.

Bron: Villamedia