Recordaantal Nederlandse films naar Toronto

Het Toronto International Film Festival heeft zojuist weer een gedeelte van haar programma bekendgemaakt. In totaal zijn maar liefst zeven Nederlandse films geselecteerd voor de komende editie van het prestigieuze festival (4 – 14 september).

Zowel Atlantic.* de tweede speelfilm van regisseur Jan-Willem van Ewijk (geproduceerd door Augustus Film) en Infiltrant*, Shariff Korver’s solo speelfilmdebuut (producent: Lemming Film), zullen hun wereldpremière beleven als onderdeel van het Discovery-programma, en zij dingen daarin mee naar de Prijs van de Internationale Kritiek (FIPRESCI).

De jeugdfilm Oorlogsgeheimen* van Dennis Bots (geproduceerd door Rinkel Film en Bijker Film &TV) is opgenomen in TIFF Kids, de sectie voor kinderen en jeugd.

Vorige week werd al aangekondigd dat de wereldpremière van Mijke de Jong’s Brozer* plaats zal vinden in Toronto in het Contemporary World Cinema-programma en die van de korte films De Laatste Dag van de Zomer* van Feike Santbergen en A Single Life*, een animatiefilm van Job, Joris & Marieke, in de nieuwe competitie Short Cuts International. De experimentele documentaire Episode of the Sea* van Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan zal te zien zijn binnen Wavelengths.

Tenslotte zijn er ook nog zeven Nederlands minoritaire coproducties geselecteerd voor TIFF: voor Contemporary World Cinema Men Who Save the World* van Liew Seng Tat (NL coproducent: Volya Films) en Two Shots Fired* van Martín Rejtman (NL coproducenten: Waterland Film, Fortuna Films); They Have Escaped* van Jukka Pekka Valkepää (NL coproducent: Revolver Media) wordt vertoond in Vanguard, Lisandro Alonso’s Jauja (NL coproducent: Fortuna Films) en Sergei Loznitsa’s Maidan* (NL coproducent: Atoms & Void) in Wavelenghts, Welp* van Jonas Govaerts (NL coproducent: Submarine) in Midnight Madness, en The Yes Men Are Revolting van Laura Nix en The Yes Men (NL coproducent: Pieter van Huystee Film & TV) in TIFF Docs.

Films die gemarkeerd zijn met een * zijn ondersteund door het Nederlands Filmfonds.

Bron: Nederlands Filmfonds & EYE International