Internationale première voor Oorlogsgeheimen

De succesvolle jeugdfilm OORLOGSGEHEIMEN gaat in september op de 39e editie van het Toronto International Film Festival in première. De film wordt vertoond als onderdeel van het TIFF Kids Programma. Producenten Reinier Selen (Rinkel Film) en Harro van Staverden (Bijker Film & TV) ontvingen in juli al het heugelijke nieuws, maar mochten het vandaag pas naar buiten brengen. Karen van Holst Pellekaan (ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET, JACKIE) bewerkte de bestseller van Jacques Vriens tot een spannend scenario. Dennis Bots (ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET, HET HUIS ANUBIS) regisseerde de film en zal op uitnodiging van het festival aanwezig zijn bij de Internationale première in Toronto. OORLOGSGEHEIMEN maakt daarbij kans op de Grolsch People’s Choice Award.

De film die onlangs de Gouden Film in ontvangst mocht nemen, met in de hoofdrollen Maas Bronkhuyzen, Joes Brauers, Pippa Allen, Nils Verkooijen, Loek Peters en Eva Duijvestein, is inmiddels ook geselecteerd voor vele andere internationale en nationale festivals, waaronder Kristiansand, Het Nederlands Film Festival en Cinekid. Tevens is OORLOGSGEHEIMEN vóór release (3 juli 2014) al verkocht op basis van alleen de trailer aan landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Estland. Sales Agent Sola Media verwacht dat nog veel meer landen de film zullen aankopen na de internationale première in Toronto. Achtste-Groepers Huilen Niet, de succesvolle film gemaakt door hetzelfde team als Oorlogsgeheimen, won eerder in 2012 al de Publieksprijs op het TIFF Kids Filmfestival.

Over de film
1943. De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden. Ook aan hun idyllische Zuid-Limburgse dorp gaat de oorlog niet voorbij. Tuur’s ouders sluiten zich aan bij het verzet en die van Lambert worden lid van de NSB. Dan komt ook nog Maartje, een bijzonder meisje uit het westen, tijdelijk in het dorp wonen. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keus drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje uiteindelijk in groot gevaar.
Tuur dreigt niet alleen z’n vriendschap met Lambert , maar ook z’n hele gezin te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beiden te redden.

Over het boek
Het boek OORLOGSHEIMEN wordt uitgegeven door Van Holkema & Warendorf, onderdeel van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv en is in 2009 onderscheiden met de Archeon Jeugdboekenprijs voor beste historische jeugdroman. Het verhaal is geïnspireerd op ware gebeurtenissen uit Zuid-Limburg, de regio waar Jacques Vriens woont. Jacques Vriens is 37 jaar kinderboekenschrijver en van de 80 boeken die hij heeft geschreven, zijn er inmiddels 3,7 miljoen exemplaren verkocht.

OORLOGSGEHEIMEN wordt geproduceerd door Bijker Film & TV (ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET, TIEN TORENS DIEP, ZWAARD VAN D’ ARTAGNAN) en Rinkel Film (LUCIA DE B., ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET, VAN GOD LOS) in co-productie met Tarantula (Luxemburg) en Living Stone (België) en in samenwerking met de KRO. De film wordt onder meer gefinancierd door het Nederlands Fonds voor de Film, het CoBO Fonds, het Luxemburgse Filmfonds en de Belgische Taks Shelter. Dutch FilmWorks verzorgt de distributie in de Benelux. Sola Media is verantwoordelijk voor de wereldwijde sales van de film.

Bron: EYE International