Save the date: seminar animatiescenario op zaterdag 27 september 2014 tijdens NFF Utrecht

Voor live-action- en animatiescenaristen, concept artists en storyboarders, en regisseurs, producenten en documentairemakers die meer willen weten over het animatie-feature scenario.

De wereld waarin een animatiefilm zich afspeelt moet eerst worden ontworpen. Vormgeving speelt dan ook een grote rol bij het ontwikkelen van het verhaal voor een animatiefilm. Het storyboard van een animatiefilm geeft niet alleen inzicht in ruimtes en cameravoering, maar speelt ook een grotere rol bij het uitwerken van visuele verhaalelementen dan bij een live-actionfilm. Een animatiefilm wordt grotendeels al van te voren op het storyboard gemonteerd.

Bij de ontwikkeling van het scenario voor een lange animatiefilm komt veel meer kijken dan bij de korte films waarmee Nederlandse animatiemakers veel ervaring hebben. Het samenspel van plotlijnen en spanningsbogen van een lange film vormt een puzzel die moet worden opgelost.

Tijdens het Nederlands Filmfestival (NFF) 2014 organiseren het Nederlands Filmfonds en het NFF in Utrecht een seminar over scenarioschrijven en beeldontwikkeling voor lange animatiefilms. Gerenommeerde sprekers gaan in op hun ervaringen met scenario-ontwikkeling voor lange animatiefilms en de rol die vormgevers en storyboarders daarbij spelen. Presentaties worden verzorgd door de Oscar winnende regisseur Fernando Trueba, tevens coscenarist van de Oscar genomineerde Spaanse animatiefilm Chico & Rita uit 2010, Gideon Defoe, schrijver en scenarist van de Oscar genomineerde en door Aardman geproduceerde UK/USA animatiefilm The Pirates! Band of Misfits uit 2012, Piet Kroon, storyboarder van tientallen animatiefilms zoals Rio, Rio2, Despicable Me, Osmosis Jones en Shrek 2 en Michiel Snijders, coscenarist en producent van de Nederlandse lange animatiefilm Trippel Trappel, die op zondag 28 september op het NFF in première gaat.
Het seminar wordt afgesloten met een ronde tafel discussie onder leiding van dagvoorzitter Jean van de Velde, Gouden Kalf winnend scenarist, regisseur en producent van o.a. Lek, Hoe duur was de Suiker en Wit Licht .

Titel: Filmfonds: seminar animatiescenario
Datum: zaterdag 27 september 2014
Tijd: 10:00 – 17:00
Plaats: Pandora-zaal, TivoliVredenburg, Utrecht
Toegangsprijs: € 10
Voertaal: Engels

Reserveren verplicht (vanaf 27 augustus via www.filmfestival.nl)

Bron: Nederlands Filmfonds