Nederlandse jeugdfilms in de prijzen in Tokyo

Drie Nederlandse jeugdfilms hebben zondag 17 augustus de belangrijkste prijzen gewonnen van het Tokyo Kinder Film Festival. Finn ontving de Juryprijs voor Beste Speelfilm, Brammetje Baas kreeg van de Kinderjury de Prijs voor Beste Speelfilm en Alles mag werd door de Kinderjury uitgeroepen tot Beste Korte Film. De drie films zullen nu ook worden vertoond op het Tokyo International Film Festival in oktober.

Coen van Overdam, de jeugdacteur die de hoofdpersoon speelt in Brammetje Baas en de regisseur van Alles Mag, Steven Wouterlood, waren aanwezig op het festival en namen de prijzen voor hun films in ontvangst tijdens de ceremonie.

Finn van regisseur Frans Weisz (geproduceerd door Flinck Film in coproductie met Eyeworks (BE) en Caviar (BE) en geschreven door Janneke van der Pal) won vorige maand ook de Gouden Griffioen voor Beste Film op het Giffoni Film Festival in Italië en de Juryprijs op het Tel Aviv International Children’s Film Festival. Finn beleefde in februari zijn internationale première op het prestigieuze Berlin International Film Festival, en is sindsdien vertoond op veel filmfestivals in Europa en daarbuiten.

Brammetje Baas van Anna van der Heide (geproduceerd door BosBros, geschreven door Tamara Bos) is ook al gepresenteerd op een groot aantal internationale filmfestivals en viel eerder in de prijzen. De film kreeg onder andere de Ereprijs van de Jeugdjury en een Speciale Vermelding van de Vakjury op het Tel Aviv International Children’s Film Festival (2013) en op Cinekid (2012) in Amsterdam de Juryprijs voor Beste Nederlandse Film.

De korte jeugdfilm Alles mag van regisseur Steven Wouterlood (geproduceerd door BIND in coproductie met VPRO, geschreven door Maarten van Voornveld, Chiel van der Wolf en Steven Wouterlood) staat op de shortlist van de International Emmy Awards Kids van 2015. De nominaties voor de prestigieuze prijs worden in oktober bekend gemaakt. Eerder won Alles Mag de prijs voor Beste Jeugdfilm op het International Short Film Festival Oberhausen en de prijs voor Beste Korte Film op het TIFF Kids International Film Festival Toronto.

De 22e editie van het Tokyo Kinder Film Festival vond plaats van 13 t/m 17 augustus.

Bron: EYE International