Debuutfilm Koolhoven populair op YouTube

Suzy Q, de debuutfilm van regisseur Martin Koolhoven, vindt veel aftrek op YouTube. De speelfilm is de afgelopen twee weken bijna 6000 keer bekeken. Koolhoven zette zijn debuut uit 1999 op YouTube uit frustratie over het feit dat liefhebbers de productie, die een doorbraak betekende voor nu grote acteurs als Carice van Houten, Michiel Huisman en Halina Reijn, de afgelopen jaren nergens konden zien.

Dat niemand Suzy Q kon zien kwam door problemen met rechten van de filmmuziek van onder andere The Rolling Stones en Jimi Hendrix. De opmerkelijke actie van Koolhoven leidde tot media-aandacht in binnen- en buitenland.

Suzy Q geeft een weinig rooskleurig beeld van een gezin in de jaren zestig. Vader (Jack Wouterse) voelt zich nutteloos en reageert zich af op de kinderen terwijl moeder (Linda van Dyck) de schijn van optimisme probeert op te houden. Broer Zwier (Roeland Fernhout) zet zich steeds meer tegen zijn ouders af, terwijl dochter Suzy (Van Houten) vlucht in een fantasiewereld. De film is vermoedelijk vaker gedownload, want ook op Pirate Bay staat inmiddels een goede versie. In sommige landen is Suzy Q  op YouTube geblokkeerd, vanwege de genoemde problemen met de rechten.

Bron: Parool