Bioscoop is niet zoveel duurder geworden

Een dagje uit flink duurder. Dat is de kop van onderzoek waar het CBS mee naar buiten kwam. Kaartjes voor bioscopen, theaters en festivals zouden tussen juli 2009 en juli 2014 een kwart duurder zijn geworden, meldt het CBS. Maar volgens branchevereniging NVB klopt daar niks van. ‘In de berekeningen worden bioscopen op een hoop gegooid met de theaters/schouwburgen en festivals. Door de CBS-berekeningen ontstaat er helaas een beeld dat totaal niet klopt’, zo meldt de branchevereniging van bioscoopondernemers in een persbericht.

Volgens de NVB is de prijs van een gemiddeld bioscoopkaartje in de periode tussen 2009 en 2013 gestegen van 7,36 euro (in 2009) naar 8,10 euro (in 2013). Dat is een totale stijging van 10%. Uitgedrukt in een prijsstijging per jaar is dat rond de 2%, rekent de NVB voor in haar bericht.

Diverse media, waaronder de NOS en de Volkskrant, namen de uitkomsten van het onderzoek van het CBS direct over.

De publicatie van het CBS komt op de dag dat de NVB start met de campagne van De Nationale Filmdagen. Met deze collectieve activiteit willen de bioscopen en filmtheaters in Nederland van 18 tot en met 24 september aan de klant laten zien dat naar de film gaan een leuk uitje is. De hele week wordt er een speciaal prijstarief van vijf euro voor alle films gehanteerd.

Bron: Holland Filmnieuws