Oproep tot inzending films Beeld voor Beeld festival 2015

BEELD VOOR BEELD is een documentaire filmfestival over culturele diversiteit. Het festival is voortgekomen uit de visuele antropologie en vertoont documentaires over uiteenlopende (sub)culturen.

Het is een ontmoetingsplaats voor filmmakers en publiek met verschillende culturele achtergronden. Alle filmmakers zijn tijdens het festival aanwezig voor discussie met het publiek. Inschrijving staat open voor iedere productie die zich bezighoudt met cultuur, beeldvorming en/of sociale vraagstukken, of die past binnen de thema’s van het festival. Ook films die niet in de thema’s passen komen voor selectie in aanmerking. Een speciale sectie met studentenfilms staat open voor alle documentaire opleidingen.

Tijdens de 25e editie zal uitgebreid aandacht besteed worden aan het thema:

Mijnen

In 1965 kondigde de minister van Economische Zaken de sluiting aan van de Nederlandse mijnen, die dramatische gevolgen zou hebben voor de mijnregio. Vijftig jaar na dato wordt tijdens dit themaprogramma gekeken naar verschillende aspecten van de mijnbouw in een internationale context: geschiedenis, cultuur, religie, migratie, regionale identiteit, landrechten, milieu en erfgoed. Ook wordt stilgestaan bij de beeldvorming over mijnen in de filmgeschiedenis.

Het jaar 2015 markeert ook de herdenking van de Armeense genocide die 100 jaar geleden plaatsvond. Voor het tweede thema

Diaspora

wordt gekeken naar verschillende gemeenschappen die zich gevormd hebben na gedwongen migratie, met speciale aandacht voor de Armeense diaspora. De nadruk ligt op filmmakers uit deze gemeenschappen en de manier waarop zij hun persoonlijke geschiedenis verweven met die van hun gemeenschap.

Lees het reglement

Sluitingsdatum 12 september 2014, 17.00 uur

Bron: Beeld voor Beeld