Cinekid Festival 2014 focust op Zweden

Zweedse kinderfilms, tv-series en nieuwe media-projecten staan dit jaar in de schijnwerpers tijdens het Cinekid Festival.

In samenwerking met het Swedish Film Institute presenteert het festival een vol programma rondom het land dat bekend staat om zijn rijke traditie in het maken van kinderfilms. In een filmprogramma worden nieuwe speelfilms en korte films vertoond. Vele Zweedse makers zijn te gast in de workshops, het MediaLab en de Junior Co-Production Market. Het Zweedse programma op Cinekid is onderdeel van de viering van 400 jaar bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Zweden in 2014.

Anna Serner, directeur van het Swedish Film Institute: “We zijn er trots op om onderdeel te zijn van Cinekid en -als belangrijke financier van kinderfilms – zien we het programma als een geweldige manier om jullie ook kennis te laten maken met de nieuwste kinderfilms uit Zweden. We hopen Nederlandse en Zweedse filmmakers met elkaar in contact te brengen en te inspireren en – niet in de laatste plaats- om hun films gefinancierd te krijgen.”

Sannette Naeyé, directeur Cinekid: “Als het om jeugdfilms en series gaat, staat Zweden bekend om zijn cinematografische traditie. Dat is een grote inspiratiebron voor Nederlandse makers en beide landen behoren momenteel tot de absolute top op dit gebied. We delen dezelfde waarden: gaan moeilijke verhalen niet uit de weg, geven kinderen een eigen stem en moedigen hen aan hun eigen pad te vinden, zonder dat het te saai of serieus wordt. Het belang van de culturele uitwisseling tussen Nederland en Zweden kan niet beter onderstreept worden dan met kinderproducties. Ook zijn we benieuwd wat Zweden ons te bieden heeft op het gebied van nieuwe media”.

Over het Cinekid Festival
De 28ste editie van het internationaal Film-, Televisie- en Nieuwe Mediafestival voor kinderen vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 18 oktober 2014 in Amsterdam. Bovendien is in meer dan 30 steden door het hele land tijdens de herfstvakantie van alles te doen. Kijk voor meer informatie over Cinekid op www.cinekid.nl.

Over het Zweeds Filminstituut
Het Zweedse Filminstituut ondersteunt film in alle stadia – van script tot productie en van promotie en release tot archivering. In 2013 bedroeg het budget voor productiefinanciering SEK 332 miljoen (35,7 miljoen Euro) per jaar. 20% van de Zweedse releases vorig jaar waren kinder-, jeugd,- of familiefilms. Voor meer informatie: www.sfi.se of download de app Swedish Film voor Ipad en tablet.

Bron: Cinekid