Google wist ongewenste zoekresultaten

Google is begonnen met het wissen van ongewenste resultaten van zijn zoekmachine. Het bedrijf geeft daarmee gehoor aan de uitspraak van het Europees Hof van Justitie dat in mei bepaalde dat mensen het recht hebben om ‘vergeten’ te worden.

De rechter oordeelde dat personen die op hun eigen naam zoeken en zoekresultaten krijgen die zij als fout of irrelevant beschouwen, aan zoekmachines mogen vragen om die gegevens te wissen. Google laat nu weten begonnen te zijn met het verwijderen van deze gegevens.

Het bedrijf spreekt van “een nieuw proces”. Google heeft vannacht de infrastructuur aangepast om het mogelijk te maken om de resultaten te verwijderen. Volgens een woordvoerder wordt er hard gewerkt om de stapel aanvragen zo snel mogelijk te verkleinen.

Na de uitspraak van het Europees Hof zette het bedrijf een aanvraagformulier online. Binnen een paar uur kreeg Google 12.000 verzoeken binnen voor het wissen van zoekresultaten. Dat liep daarna verder op tot tienduizenden aanvragen.

Slechts een klein deel van de verzoeken is tot nu toe afgehandeld. Aanvragers worden per e-mail op de hoogte gebracht als de gegevens zijn verwijderd.

Bron: NOS