Nederlands/Zuid-Afrikaanse film “IJSPAARD” in première in Durban

De Nederlands/Zuid-Afrikaanse speelfilm IJSPAARD (Engelse titel: ICEHORSE) beleeft haar wereldpremière tijdens de 35e Durban International Film Festival van 17 t/m 27 juli. Dit maakte producent Revolver Amsterdam vandaag bekend.

IJSPAARD is een mystery-drama met een absolute sterrencast, met onder meer Juda Goslinga, Teun Kuilboer, Juliette van Ardenne, Fockeline Ouwerkerk, Waldemar Torenstra en Wimie Wilhelm. IJSPAARD is ook de allereerste volledig geïmproviseerde speelfilm in het Nederlands.

De opnames van deze opmerkelijke film vonden plaats in de winter en in de zomer van 2013. In deze tweede speelfilm van schrijver/regisseur Elan Gamaker kregen de acteurs de vrije hand om hun eigen personages te creëren. Hier om heen construeerde Gamaker het verhaal.

Tijdens de shoot kregen de acteurs van Gamaker afwisselend wel en geen informatie toegereikt. Dit betekende dat iedereen op de set uit balans was. Niemand wist hoe de scènes zouden eindigen of zelfs hoe de algemene structuur van de film zou uitpakken.

Het resultaat is IJSPAARD, het verhaal over Johnny, die wakker wordt op een zwoele zomerdag van een terugkerende droom waarin hij en twee vrienden op een wilde winternacht een meisje aanrijden. In plaats van naar de politie te gaan besluiten ze haar te begraven. Wanneer Johnny het meisje vervolgens in de opdringerige stad ziet rondlopen met haar winterkleren aan, denkt hij dat hij een drugs flashback heeft, dat hij gek begint te worden, of, erger nog, zijn droom een herinnering is van een vreselijke misdaad.

De film bestaat uit twee verhalen die Johnny’s pogingen om het mysterie te ontdekken afwisselen met de laatste dag van het leven van het vermiste meisje. Als Johnny eenmaal dichter bij de waarheid komt, komt hij ook opeens dichterbij een afschuwelijk geheim…

 

IJSPAARD zal drie keer worden vertoond op het festival. Regisseur Elan Gamaker zal hierbij aanwezig zijn.