470.000 euro Europese steun voor minoritair Nederlandse coproductie

De Vlaams/Nederlands/Franse minoritaire coproductie Belgica krijgt totaal 470.000 euro aan Europese realiseringssteun. Dat is tijdens de laatste vergadering van het coproductiefonds Eurimages besloten. Deze productie ontving eerder steun van het Nederlands Filmfonds.

Belgica van regisseur Felix van Groeningen (o.m. De Helaasheid der Dingen uit 2009, The Broken Circle Breakdown uit 2012), geschreven door Felix van Groeningen en Arne Sierens, ontvangt 470.000 euro Europese ondersteuning. De Nederlandse producent is Topkapi Films (Frans van Gestel, Laurette Schillings, Arnold Heslenfeld) in coproductie met Menuet Film (Dirk Impens, België) en Pyramide Productions (Francis Boespflug, Frankrijk).

De Nederlander Michel Schöpping verzorgt het sound design. De logline luidt: Twee broers runnen samen het café Belgica. Hoe beter het café loopt, hoe meer ze elkaar verliezen.

Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa, werd in 1988 opgericht en bestaat uit 36 lidstaten. Het zet zich in voor coproductie, distributie en vertoning van de Europese film. De Raad komt vier keer per jaar bijeen en heeft reeds 1560 lange speelfilm- en documentaire coproducties gesteund. Het Filmfonds vertegenwoordigt Nederland in Eurimages. In de eerdere ronde dit jaar werden twee majoritair Nederlandse filmprojecten gesteund voor € 680.000.

Bron: Nederlands Filmfonds