Kickstarter Nederland moeizaam op gang

Het grootste crowdfundingplatform ter wereld, Kickstarter, heeft een moeizame start in Nederland. Van de 70 Nederlandse projecten die via de site geld wilden ophalen, hebben er slechts tien de financiering rond gekregen.

Kickstarter is twee maanden actief in Nederland. In de Verenigde Staten bestaat het platform vijf jaar. Via de site is wereldwijd al meer dan een miljard dollar opgehaald. Daarmee zijn ruim 60.000 projecten gefinancierd.

Vissenkom
Maar in Nederland slagen gemiddeld veel minder projecten dan in de rest van de wereld. Zo kregen de ontwikkelaars van de mini-caravan Gobanna maar 25 euro van de gewenste 17.500 euro binnen. Ook de makers van een rijdende vissenkom kregen niet op tijd genoeg geld binnen.

“Ik had verwacht dat meer projecten succesvol zouden zijn”, zegt crowdfundingexpert Gijsbert Koren. “Dit is een teken dat Kickstarter niet voor iedereen het ideale platform is. Het biedt geen betalingen met iDEAL aan. De site is in het Engels en niet in het Nederlands. Voor sommige projecten kan het toch interessant zijn om ergens anders te zitten.”

Te veel vertrouwen
“Misschien komt de matige start ook wel doordat er iets te veel vertrouwen was in Kickstarter”, denkt Koren. “Projecteigenaren dachten wellicht dat het voldoende is om je project op Kickstarter te krijgen. Maar je moet altijd nog zelf de boer op en mensen in je eigen netwerk enthousiasmeren voor je project.”

Toch zijn er ook Nederlandse succesverhalen op Kickstarter te vinden. Twee studenten uit Enschede probeerde via de Amerikaanse site geld op te halen voor de ontwikkeling van Homey. Dat is een bol waarmee je apparaten in je huis aanstuurt. Binnen twee dagen hadden de studenten al het gewenste bedrag binnen: 100.000 euro.

Bron: NOS.nl