Pensioenfonds voor zzp’ers

Pensioenuitvoerder APG gaat een pensioenfonds opzetten speciaal voor zzp’ers. In januari moet het fonds van start gaan.

Zzp’ers kunnen een bedrag naar eigen inzicht inleggen en mogen zelf beslissen op welk moment tussen hun 60ste en 70ste levensjaar het pensioen ingaat. Ook moeten ze kiezen voor een pensioen met een looptijd van tien, vijftien of twintig jaar.

Zzp’ers mogen zelf weten of ze aan het pensioenfonds meedoen. Het wordt niet verplicht, zoals bij werknemers. APG belegt het geld en het opgebouwde pensioenvermogen kan ook worden gebruikt bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

Vier organisaties van zzp’ers steunen de plannen: FNV Zelfstandigen, Platform Zelfstandige Ondernemers, Zelfstandigen Bouw en Stichting ZZP Nederland. Volgens de organisaties is het initiatief door zijn collectiviteit flink goedkoper dan bestaande individuele pensioenproducten voor zzp’ers. Zo zullen de administratiekosten laag zijn.

Zzp-organisaties hebben jarenlang gelobbyd voor de aanpassing van wetten en regels om een zzp-pensioenfonds mogelijk te maken. Het kabinet heeft eerder al toegezegd hieraan mee te werken.

APG is met een beheerd vermogen van 359 miljard euro een van de grootste pensioenbeleggers van Nederland. De organisatie belegt onder meer het geld van ambtenarenpensioenfonds ABP.

Bron: NOS