Nederlandse dansfilms in Parijs

Na acht jaar is het Nederlands Dans Theater eindelijk weer terug in Parijs. Ter gelegenheid hiervan organiseert de Nederlandse Ambassade in Parijs vanavond een speciaal programma met Nederlandse dansfilms, getiteld  Ciné-Danse. Tevens krijgt het publiek een exclusief voorproefje op de voorstellingen die het NDT vanaf 19 juni in Parijs geeft.

Dans in de bioscoop, de combinatie is niet nieuw en in Nederland heeft de dansfilm zich inmiddels tot een volwaardig genre ontwikkeld. Net als veel andere Nederlandse gezelschappen, heeft het NDT meerdere dansfilms laten maken. Het festival Cinedans ijvert sinds een tiental jaren voor de erkenning van de dansfilm. De titel van deze avond, Ciné-Danse, is dan ook bedoeld als een eerbetoon aan Cinedans, middels de programmering van een aantal recente en spraakmakende Nederlandse dansfilms uit het festival.

Vertoond wordt o.a. werk van GrossDanceCompany, T.r.a.s.h., Jelena Kostic, Mor Shani, Jacob Ahlbom en natuurlijk films van het Nederlands Dans Theater. Van filmmakers als: Sag’i Gross, Martin Kers & Erik-Jan Maalderink, Jelena Kostic, Boudewijn Koole, Paul Sixta en Boris Paval Conen. Vanavond zijn onder andere Sag’i Gross en Martine Dekker, directrice van Cinedans, aanwezig.

Deze avond komt tot stand in samenwerking met EYE International, Théâtre du Chaillot, Cinedans, NDT, A Propic, Cinémathèque de la Danse en Action Cinémas.

Van 19 tot en met 27 juni geeft het Nederlands Dans Theater voorstellingen in het vermaarde Théâtre de Chaillot, met een gevarieerd programma dat choreografieën bevat van Jiri Kilian, Chrystal Pite, Paul Lightfoot en Sol Léon.

Bron:  EYE International