Nederlands Filmfestival verhuist naar TivoliVredenburg

TivoliVredenburg vormt vanaf dit jaar het nieuwe festivalhart van het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Het nieuwe gebouw wordt de locatie voor de opening van het festival, feestelijke premières, talkshows en het Gala van de Nederlandse Film. Dat heeft het festival vandaag bekendgemaakt.

Eerder vonden veel activiteiten plaats in de Stadsschouwburg en een tent op de Neude, maar beide locaties bleken regelmatig te klein voor de grootste evenementen. Wel vinden er tijdens het festival nog allerlei filmvertoningen plaats in bioscopen door de hele stad.

Filmmuziek
Het hoofdthema van de 34e editie is Filmmuziek. De hoofdgast van het jaar is componist Fons Merkies, die de afgelopen tientallen jaren verantwoordelijk was voor meer dan 100 films, tv-series en musicals. Tot zijn bekendste werk mag hij bioscoophits Alles is familie, All stars en De tweeling, de series Overspel en Moeder ik wil bij de revue en de tv-films Familie en Cloaca rekenen. Volgens festivaldirecteur Willemien van Aalst laat Merkies met zijn oeuvre zien, voelen en horen wat de kracht van muziek in film is.

De 34ste editie van het festival vindt plaats van woensdag 24 september tot en met vrijdag 3 oktober.

Opening
Het nieuwe muziekcentrum wordt op  3 juli geopend door koning Willem-Alexander. Het nieuwe gebouw telt vijf zalen voor onder meer klassiek, pop, jazz en dance. Op een avond kunnen hierdoor verschillende concerten plaatsvinden.

Het muziekcentrum is maar liefst 45 meter hoog en is rondom de iconische symfoniezaal geplaatst, die Herman Hertzberger in de jaren 70 ontwierp. Zijn architectuurstudio HH is ook dit keer de hoofdarchitect, bijgestaan door verschillende architecten die de vier nieuwe zalen tekenden.

Bron: Parool