Jongens grote winnaar op jeugdfilmfestival Tsjechië

De Nederlandse film Jongens van regisseur Mischa Kamp is woensdag de grote winnaar geworden op het Zlin-jeugdfilmfestival in Tsjechië.

Dat heeft producent Pupkin woensdag bekendgemaakt. Het ontroerende verhaal over twee verliefde tienerjongens sleepte zowel de jury- als de publieksprijs in de wacht.

Ook is hoofdrolspeler Gijs Blom bekroond als beste acteur en won de film de prijs van de oecumenische jury.

Zlin, dat voor de vijfde keer plaatsvond, is het oudste kinderfilmfestival ter wereld. In totaal draaiden er vijftien Nederlandse titels in het programma.

Jongens doet het sowieso erg goed in het buitenland. De film is inmiddels al aan zes landen verkocht: Jongens is binnenkort te zien in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Taiwan, Polen, Frankrijk en Duitsland. De film is ook geselecteerd voor een groot aantal festivals in de Verenigde Staten, waaronder Seattle, Miami, Toronto, San Francisco, San Diego en Boston.

Televisie
Het succes is opmerkelijk omdat Jongens in Nederland alleen maar op televisie te zien is geweest. De film is eerder dit jaar uitgezonden in het kinderprogramma Zapp en oogstte veel positieve reacties op Twitter.

Distributeur Cinemien heeft daarom onlangs besloten de film toch uit te brengen in veertien filmtheaters.

Bron: Nu.nl