Componist Fons Merkies is tijdens NFF 2014 Gast van het Jaar

Componist Fons Merkies is dit jaar de Gast van het Jaar tijdens de 34e editie van het Nederlands Film Festival (NFF). Hij componeerde voor meer dan 100 films, televisieproducties en musicals. De keuze voor Fons Merkies sluit naadloos aan bij het hoofdthema van het festival dat (Nederlandse) filmmuziek centraal zet. Het NFF betrekt bovendien een nieuwe (muzikale) locatie TivoliVredenburg. Het nog te openen muziekpaleis wordt het NFF Festivalhart van de 34e editie dat plaatsvindt van woensdag 24 september tot en met vrijdag 3 oktober 2014.

Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival over de keuze voor Fons Merkies als eregast:
Fons Merkies laat met zijn filmmuziek zien, voelen en horen wat de kracht van muziek in film is. Zijn rijke oeuvre beperkt zich niet tot één genre. Hij weet met zijn composities het verschil te maken in grote publieksfilms, arthousefilms, documentaires, korte films en televisiedrama. Vele Nederlandse filmproducties worden door Merkies voorzien van een liefdevolle persoonlijke kleur.’

Fons Merkies over zijn rol als eregast:
‘Een geweldige verrassing. Ik zie het ook als een blijk van volwassenwording van de Nederlandse filmmuziek dat dit een plek krijgt op het Nederlands Film Festival en ik ben zeer vereerd dat ik daar een rol in mag spelen’.

Gast van het Jaar: Fons Merkies
Fons Merkies (Zaandam, 7 juni 1966) begint tijdens zijn opleiding aan de Kleinkunstacademie met het schrijven van muziek voor enkele eindexamenfilms van studenten van de filmacademie. Zijn bioscoopdebuut maakt hij als componist met de film  EENMAAL GESLAGEN, NOOIT MEER BEWOGEN (1994). ALL STARS (1997) is de eerste grote succesfilm en hij werkte mee aan de televisieserie die uit de film voortkomt. Zijn muziek is te horen in onder andere de prijswinnende films  DE POOLSE BRUID (1998),  SUZY Q (1999),  LEK (2000), DE GROT (2001),  DE TWEELING (2002) en  CLOACA (2003). Merkies wint in 2003 een Gouden Kalf voor Beste Muziek voor  BOY ECURY. Andere titels van zijn hand zijn ondere andere  IN ORANJE (2004),  DE STORM (2009),  ALLEEN MAAR NETTE MENSEN (2012),  ALLES IS FAMILIE (2012),  HET DINER (2013) en MANNENHARTEN (2013) en binnenkort  LOENATIK, TE GEK (2014) en DORSVLOER VOL CONFETTI (2014).

Voor televisie werkte hij mee aan series als DE ZEVEN DEUGDEN, WET & WAAN, VAN SPEIJK, VUURZEE, FLIKKEN MAASTRICHT,WALTZ, MOORDVROUW, MOEDER, IK WIL BIJ DE REVUE en OVERSPEL.  Bekijk hier de complete filmografie van Fons Merkies.

Tijdens het NFF is Merkies aanwezig bij de vertoningen van films waarvoor hij de muziek gecomponeerd heeft, alsmede bij zijn keuze van Nederlandse en buitenlandse films die hij als waardevol bestempelt in de geschiedenis van film en muziek. Merkies neemt deel aan vele evenementen en is regelmatig te gast in de dagelijkse Talkshow.

Hoofdthema: FILMMUZIEK
Dit jaar staat het NFF geheel in het teken van FILMMUZIEK. Van een avond over soundtracks en videoclips, ontmoetingen met componisten tot muziek in de stad, live-optredens en filmconcerten. Het complete (film) muziekprogramma wordt over enkele weken bekendgemaakt.

Festivalhart in TivoliVredenburg
TivoliVredenburg vormt het nieuwe NFF Festivalhart en is dé ontmoetingsplek van het festival met de dagelijkse NFF Talkshow, live-optredens, games, interactieve installaties, muziek, events én film. Verschillende zalen worden gereedgemaakt voor filmvertoningen. TivoliVredenburg is de locatie voor de opening van het festival, feestelijke premières en het Gala van de Nederlandse film met de uitreiking van de Gouden Kalveren. Naast TivoliVredenbrug vindt het NFF plaats in de verschillende Utrechtse bioscopen en op vele locaties in de stad.

Bron: Nederlands Filmfestival