Amerikaanse pers enthousiast over Borgman

De Amerikaanse pers is enthousiast over de Nederlandse komedie Borgman, die dit weekend gaat draaien in bioscopen in de VS. De meeste kritieken prijzen regisseur Alex van Warmerdam en zijn ongebruikelijke vertelling over een vreemdeling die het leven van een gezin in een villawijk binnendringt.

“Borgman is een zeldzame, schokkende ervaring”, oordeelt de New York Post. “Het is een horrorsprookje, vermomd als een komedie over zeden.” De gezaghebbende filmwebsite The Wrap is het hier mee eens. “Borgman is een film die iets compleet nieuws weet te vertellen in een tijdperk waarin er nog maar weinig films echt weten te verrassen”, aldus de recensent. “Het blijft een prachtig vormgegeven, intrigerende puzzel”, voegt vakblad Screen International daar aan toe. “Zelfs als je gedurende de film begint te vermoeden dat er minder in het verhaal zit dan je in eerste instantie dacht.”

Distributeur Drafthouse Films kocht de titel vorige jaar aan nadat de film zijn wereldpremiere had beleefd op het Filmfestival van Cannes.Borgman, die vertelt over een mysterieuze vreemdeling die zich aandient in een villawijk, was de eerste Nederlandse film in 38 jaar tijd die voor de competitie om de Gouden Palm werd geselecteerd. De komedie was ook de Nederlandse inzending voor de Oscars, maar viel al in de voorronde af.

De hoofdrollen worden gespeeld door Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Eva van de Wijdeven. Borgman is vanaf dit weekend in tientallen Amerikaanse theaters te zien. Dat is een grotere release dan de meeste Nederlandse titels. Zo waren de actiefilm Black Out en de documentaire Het Nieuwe Rijksmuseum een paar weken in een handvol bioscopen in een paar grote steden te zien. Ook Matterhorn en Jongens zijn aangekocht voor distributie in de VS, maar voor deze films is nog geen releasedatum bekend.

Bron: BN De Stem