Avro-serie Ramses winnaar van Nipkowschijf 2014

De Avro-serie Ramses heeft dit jaar de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Daarmee heeft het programma De Kwis (Vara) en De bergen achter Sotsji (VPRO) verslagen.

Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt in popzaal De Vorstin in Hilversum.

De dramaserie gaat over het jonge leven van Ramses Shaffy en is geregisseerd door Michiel van Erp. Maarten Heijmans speelde de titelrol en Noortje Herlaar kroop in de rol van Liesbeth List.

De cast van de serie noemt de prijs een aanmoediging voor de publieke omroep “in deze roerige tijden”. Van Erp zegt enorm vereerd te zijn met de prijs. “En blij dat de Avro en het mediafonds zoveel vertrouwen in de pittige onderneming hadden.”

Radioprijs
De winnaar van de radioprijs de Zilveren Reissmicrofoon 2014 is het radioprogramma Evers Staat Op. De ochtendshow van Radio 538 heeft gewonnen van Timur Open Radio (BNN) en het productiebedrijf De Hoorspelfabriek.

Presentator Edwin Evers was niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Toen Humberto Tan hem belde vanuit de zaal, zei hij niet te geloven dat hij heeft gewonnen.

Overigens mocht Tan een eervolle vermelding in ontvangst nemen voor zijn talkshow RTL Late Night. De jury vond het knap dat een presentator in een korte tijd iets eigens heeft kunnen maken.

Ouvre-awards
Dit keer werden er ook weer ouvre-awards uitgedeeld, iets wat niet elk jaar gebeurt. Deze werden uitgereikt door de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes. Zo ging de Ere-Nipkowschijf naar het praatprogramma Zomergasten (VPRO), omdat het al 25 jaar het gesprek van de dag is.

En Clairy Polak heeft de Ere-Reissmicrofoon gekregen. Ze presenteerde onder meer De Ochtenden, De Klassieken en Met het oog op morgen. De ouvre-award ontving ze voor haar hele radio-carrière.

De tv- en radio-prijzen worden ieder jaar bepaald door critici van Nederlandse dagbladen en tijdschriften.

Bron: Nu.nl