Schenking EYE Parisien-interieur aan De Filmhallen

De Filmhallen, het nieuwe bioscoopcomplex aan het Amsterdamse Bellamyplein, richt een van zijn zalen in met het interieur van de Parisien-bioscoop. Het fraaie art deco-ontwerp was jarenlang in gebruik bij het Filmmuseum in het Vondelparkpaviljoen. EYE heeft het interieur geschonken aan stichting TROM, die verantwoordelijk is voor de herbestemming van de voormalige tramremise in Amsterdam-West. De Parisienzaal krijgt nu een derde leven in De Filmhallen.

Op 6 juni om 16.30 uur. ondertekenen EYE en stichting TROM de schenkingsakte SAKTE in De Hallen, Hannie Dankbaar Passage 33, Amsterdam. Na afloop geeft Alex Rutten, eigenaar van De Hallen en The Movies, een toelichting.

Het art deco-interieur met Amsterdamse School-accenten werd in 1924 ingebouwd in Cinema Parisien aan de Nieuwendijk 69 in Amsterdam. De bioscoop – een van de oudste van Nederland – werd in 1910 geopend door filmpionier Jean Desmet.

Het theater sloot in 1987, waarna Desmets kleindochter Ilse Hughan het inmiddels van historische waarde geworden interieur van de ondergang redde. In overleg met architect Joop van Stigt, verantwoordelijk voor de verbouwing van het Vondelparkpaviljoen, plaatste de net aangetreden Filmmuseum-directeur Hoos Blotkamp (1943-2014) Desmets ‘klein Tuschinski’ in een nieuwe tweede zaal.

Na de verhuizing van EYE naar het nieuwe onderkomen in Amsterdam-Noord, waar de sfeer en uitstraling van de Parisien zaal op eigentijdse en innovatieve wijze werd verwerkt in een van de filmzalen, werd het interieur opgeslagen in afwachting van een alternatieve bestemming.

Inmiddels is besloten het oorspronkelijke Parisien-interieur te herplaatsen in zaal 7 van De Filmhallen, het nieuwe bioscoopcomplex in de voormalige tramremise van Amsterdam-West. Alle negen zalen van De Filmhallen krijgen een karakteristieke aankleding, met het interieur van Parisien – sinds 2011 op de UNESCO Werelderfgoedlijst – als pronkstuk.

De plaatsing van de lampen, schotten, lambriseringen en muur- en plafonddecoraties valt onder verantwoordelijkheid van architect André van Stigt. Hij is de zoon van Joop van Stigt die het interieur destijds in het Vondelparkpaviljoen aanbracht.

Naar verwachting openen De Filmhallen 4 september van dit jaar. Het Parisien-interieur wordt deze zomer uit depot gehaald en zo weer beschikbaar voor een breed publiek.

De Filmhallen
De Filmhallen is onderdeel van het rijksmonument De Hallen Amsterdam, gelegen tussen de Bellamystraat en de Ten Katestraat. Vanaf september 2014 worden in de Filmhallen dagelijks de laatste films vertoond in 9 filmzalen. Zowel de betere films uit Hollywood als bekroonde films uit Europa en de rest van de wereld krijgen uitgebreid de ruimte. De Filmhallen biedt ook onderdak aan (film)festivals en speciale evenementen.

Bron: EYE Film Instituut