Cineblend 20 mei 2014: Het Evangelie in de documentaire

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft op dinsdag 3 juni als thema: Het Evangelie in de documentaire.

Naar aanleiding van de NPO Doc themaweek Goddelijke Geneesheren organiseert Cineblend in samenwerking met NPO Doc op 3 juni een avond met documentairemakers in wier werk het evangelie een centrale rol speelt. Zij bevragen de rol van het evangelie in de Nederlandse samenleving en in hun eigen persoonlijke leven. Zij gaan daarbij de confrontatie niet uit de  weg. We zien ook een groeiend aantal documentaires op de Nederlandse televisie over dit thema, waarbij met name de Evangelische Omroep van binnenuit evangelische geloofsrichtingen en bewegingen kritisch onder de loep neemt. Waar komt deze aandacht vandaan? En hoe kritisch kun je als evangelische filmmaker zijn op je eigen gemeenschap? Kijkt een ingevoerde buitenstaander anders tegen de problemen aan dan filmmakers uit de gemeenschap? Hoe reageren de gemeenschappen zelf op de documentaires?

Te gast zijn:
Hans Busstra, filmmaker. Regisseur van de recentelijk bij de EO uitgezonden documentaire De onzichtbare vriend. Filmmaker en domineeszoon Hans Busstra wilde een documentaire  maken over gelovigen die niet zijn gehinderd door enige twijfel en met Jezus aan hun zijde door het leven gaan. Maar uiteindelijk werd het een film over zijn eigen diepe geloofstwijfels.

Emile van Rouveroy van Nieuwaal, rechtsantropoloog en filmmaker. Zijn laatste productie Houdt God van Vrouwen toont de strijd van Hilligje Kok uit Staphorst voor de emancipatie  van orthodoxchristelijke vrouwen. De film won onder andere in februari ’14 de NL –award voor beste documentaire van het jaar en afgelopen mei de Prix Circom voor de beste  Europese documentaire en de Grand Prix Circom voor de beste Europese regionale televisieproductie van 2014.

Eva de Breed, researcher. Ze deed uitgebreid research voor de  Tegenlicht uitzending ‘Het Welvaartsevangelie’ van regisseur Bregtje van der Haak. De term ‘welvaartsevangelie’ wordt door tegenstanders schamper gebruikt om een variant van de  pinksterkerk aan te duiden, die de nadruk legt op succes en voorspoed in het hier en nu. De uitzending bekijkt twee van deze nieuwe kerken: de van oorsprong Australische C3 kerk in  Amsterdam en de Redeemed Christian Church of God in Lagos, Nigeria. Aan welke gevoelens appelleert de snelst groeiende religieuze beweging ter wereld?

Gespreksleider is Rikko Voorberg, theoloog. Hij heeft een grondig orthodoxe opleiding theologie in Kampen gevolgd en zoekt graag de grenzen van de kerk op. Zo werkt hij veelvuldig met kunstenaars, theater-  en filmmakers en is hij projectleider bij StroomWest, een performance-collectief dat experimenteert met nieuwe vormen van kerk in combinatie met autonome kunst.

Deze  avond vindt plaats in het kader van de NPO Doc themaweek ‘Goddelijke Geneesheren’, van zaterdag 7 tot en met vrijdag 13 juni 2014.

Zie ook: www.npodoc.nl

Pakhuis de Zwijger, Kleine  Zaal Piet Heinkade 179 te Amsterdam 18.00 – 19.30 u mogelijkheid om te eten bij Eetcafé De Zwijger, reserveren: 020 – 788 44 33 19.30 – 22.00 u programma, toegang gratis,  aanmelden gewenst via Pakhuis de Zwijger.

Voor meer informatie: www.savan.nl/cineblend, info@savan.nl, tel. 06-22075428