Nederlandse documentaires WILD ZWIJN en LOUIS VAN HET REUZENRAD geselecteerd voor belangrijk festival in de VS

De korte documentaires Wild Zwijn van Willem Baptist en Louis van het Reuzenrad van Tara Fallaux, zijn beide geselecteerd voor het prestigieuze AFI DOCS filmfestival in Washington D.C. Tijdens deze 12e editie maken zij beide kans op de Sterling Award for Best Short Documentary. Door het winnen van deze prijs kan een film zich kwalificeren voor de Oscars®,  in de categorie Documentary Short Subject. AFI DOCS is het jaarlijkse documentaire festival van het American Film Institute en vindt plaats van 18-22 juni 2014.

Wild Zwijn werd voor de derde maal binnen twee maanden geselecteerd voor de competitie van een belangrijk internationaal festival. De film beleefde haar internationale première tijdens het Nyon International Documentary Film Festival – Visions du Réel (Zwitserland), waar de film een Eervolle Vermelding in de wacht sleepte. Daarna was de film te zien op HotDocs International Documentary Film Festival te Toronto (Canada).

Willem Baptist verwierf internationale bekendheid met zijn jeugddocumentaire Ik Ben Echt Niet Bang! (2010, VPRO). Wild Zwijn is een productie van Zuidenwind Filmprodukties in coproductie met de NTR, sales door NPO Sales. Deze film kwam tot stand met steun van het Mediafonds en werd gemaakt in het kader van het documentaire project Doc25. De film werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire op het Nederlands Film Festival.

De documentaire is een poëtische en tegendraadse vertelling over de merkwaardige relatie tussen de mens en het oprukkende wilde zwijn. Wild Zwijn laat zien hoe het zwijn ons mensen in verwarring brengt en tot wanhoop drijft.

Louis van het Reuzenrad is de eerste film van regisseuse Tara Fallaux. De film was al eerder te zien op het prestigieuze HotDocs International Documentary Film Festival te Toronto (Canada).

De film werd geproduceerd door 100% Halal in coproductie met de NTR. Louis van het Reuzenrad kwam tot stand in het kader van de Kids & Docs workshop van Cinekid, IDFA en het Mediafonds met medewerking van Zapp en de publieke omroepen.

De film vertelt het verhaal van Louis, die samen met zijn familie tien maanden per jaar met een reuzenrad door Nederland reizen. Na de zomervakantie stopt dat leven voor Louis: hij gaat naar de middelbare school een internaat voor kermiskinderen en laat hij zijn familie, en de kermis, los.

Bron: EYE International