Regisseur Adilkhan Yerzhanov neemt deel aan L’Atelier 2014 in Cannes

Adilkhan Yerzhanov’s nieuwe speelfilmproject ‘Aliyushka’ is geselecteerd voor L’Atelier 2014, een onderdeel van de 67e editie van het Cannes Film Fesitval. Producent Denis Vaslin van Volya Films neemt samen met Yershanov deel aan het Atelier. ‘Aliyushka’ is een co-productie tussen Volya Films (Nederland), Mandra Films (Frankrijk) en Kazakhfilm (Kazakhstan).

De veertienjarige Aliyushka woont in een verlaten chemicaliënfabriek, die sinds de ineenstorting van de Sovjet Unie, een schuilplaats is geworden voor minderjarige drugsverslaafden en prostituees. Aliyushka is de enige die kan lezen en schrijven en ook de enige die niet verslaafd is. Ze wil meer uit het leven halen dan slechts overleven. Ze wil de kinderen in de fabriek die zijn vergeten door de maatschappij helpen. In de verlaten fabrieksbibliotheek vindt Aliyushka boeken uit de Sovjettijd van Tommaso Campanella, Plato en Aristoteles. Met hun ideeën probeert ze een nieuwe samenleving te beginnen met de kinderen in de fabriek die allemaal tolueen snuiven (een zeer schadelijk industrieel oplosmiddel) en dood gaan aan aids en tuberculosis. De fabrieksbewoners leven volgens hun eigen regels en zijn niet geïnteresseerd in een zelfverkozen profeet die zegt de mensheid te willen redden. Slechts een aantal kinderen volgt Aliyushka en haar plannen tegen verslaving, armoede en wanhoop. Aliyushka gelooft dat er een betere wereld is buiten de fabriek maar om die te bereiken moet ze dezelfde uitdagingen aangaan als iedere profeet die haar voorging.

Yerzhanov’s laatste film ‘The Owners’ beleefde afgelopen zondag zijn wereldpremiere met een speciale screening op het Cannes Film Festival 2014.

Cinefondation’s Atelier, dat dit jaar zijn tiende editie houdt, nodigt jaarlijks 15 veelbelovende regisseurs uit naar Cannes. Dit jaar selecteerde het Atelier projecten uit 14 verschillende landen. Het Atelier wil de creatieve filmindustrie stimuleren en globale samenwerkingen en contacten faciliteren die bijdragen aan een voorspoedige realisering van de projecten.

Bron: Volya Films