My Name is Salt wint eerste Food Film Festival Award

Tijdens het Food Film Festival afgelopen weekend op de Westergasfabriek in Amsterdam, werden de allereerste Food Film Awards uitgereikt. Een bijzonder moment voor het festival én voor de filmmakers. De prijzen zijn bedoeld om nog meer mensen aan te moedigen om foodfilms te maken en bijzondere verhalen over ons voedselsysteem aan een groot publiek te vertellen.

Winnaar Best Feature Lenght Food Film Award
De jury had het er moeilijk mee, met zoveel goede inzendingen, maar Farida Pacha’s documentaire My Name is Salt is de verdiende winnaar van de eerste Food Film Award for Best Feature Length. Farida bevond zich echter in Warschau, en daarom feliciteerde jurylid en culinair journalist Mac van Dinther haar telefonisch ten overstaan van de aanwezigen in de zaal. De jury complimenteerde Pacha met het poëtische, mysterieuze en krachtige beeld dat ze had neergezet van het weinig bekende leven van zoutscheppers in een Indiase woestijn.

Winnaar Best Short Food Film Award
De prijs voor de beste korte film was voor Impromptu van de Canadees Bruce Alcock. Ook hier werd per telefoon verbinding gemaakt met de gelukkige winnaar. Jurylid Jordi Wijnalda (jonge filmmaker) wist hem zelfs nog wat recepten uit zijn kunstig gemaakte en herkenbare animatiefilm te ontfutselen. Handig voor als je zelf eens een dinertje moet improviseren.

Winnaar Audience Award
Ook het publiek kon het gehele weekend stemmen op de films die werden vertoond. De bijzondere Taiwaneese film Zone Pro Site: The Moveable Feast van Chen Yu-Hsun kwam als winnaar uit de bus en wint de eerste echte Food Film Festival Audience Award. Geen wonder, want zijn foodkomedie uit 2013 was een regelrechte hit in Taiwan nadat hij 16 jaar eerder uit de filmbusiness was gestapt. Fans gingen soms wel meer dan tien keer naar de bioscoop om de film te zien en ook op het Food Film Festival viel hij duidelijk in de smaak.

Jonge kunstenaars
Niet alleen willen we foodfilmmakers een duwtje in de rug geven, ook jonge kunstenaars worden door ons aangemoedigd zich te blijven ontwikkelen. Zo vroegen we Emma Ruth Levie om speciaal voor het Food Film Festival de eerste Awards te ontwerpen. Het resultaat zijn bijzondere schilderijtjes die de Food Film Award-winnaars aan hun muur kunnen hangen.

Het Food Film Festival wordt ondersteund door Oxfam Novib GROW, Rabobank en Gulpener. Wageningen UR is programmapartner.

Bron: Food Film Festival