Drie internationale coproducties gesteund door HBF Plus met geld Filmfonds

Filmprojecten van de Nederlandse producenten Topkapi Films, Lemming Film en Revolver zijn geselecteerd in de eerste ronde van Hubert Bals Fonds Plus (HBF Plus). De drie producenten ontvangen ieder een realiseringsbijdrage van €50.000 van het Nederlands Filmfonds voor het coproduceren van een door het Hubert Bals Fonds (HBF) gesteunde film.

Land and Shade (Colombia) is de eerste film van de Colombiaanse filmmaker César Acevedo. Een oude boer keert terug naar huis, geheel vervreemd van zijn familie en van het dorp waar hij is opgegroeid. Over de zinderende uitgestrekte suikerrietvelden nadert van alle kanten gevaar: de industriele vooruitgang heeft verstrekkende gevolgen voor het arme platteland. Een hartverscheurend sociaal-kritisch familiedrama tussen huizenhoge beplanting en verstikkend stof. De film wordt geproduceerd door Burning Blue uit Colombia en gecoproduceerd door het Franse Ciné-Sud Promotion, het Duitse productiebedrijf Una Films en Topkapi Films uit Nederland.

Oblivion Verses (Iran) is de debuutfilm van de Iraanse filmmaker Alireza Khatami. Een poëtisch verhaal van een mortuarium-bewaker in het Iran van 2009. Op een ochtend wordt het mortuarium overgenomen door gewapende milities. Na hun vertrek ontdekt de bewaker het lichaam van een doodgeschoten jonge vrouw. Hij besluit alles op alles te zetten om een fatsoenlijke begrafenis te regelen voor de vrouw, voordat de milities terugkeren. De film wordt geproduceerd door House on Fire (Frankrijk) en gecoproduceerd door het Duitse productiebedrijf Endorphine Production, Bulut Film uit Turkije en het Nederlandse Lemming Film.

Don’t Swallow My heart, Alligator Girl  (Brazilië) is de eerste solo speelfilm van de Braziliaanse filmmaker Felipe Bragança. Grensgebied tussen Brazilië en Paraguay: aan weerskanten van een brede rivier verliest de Braziliaanse Joca zijn hart aan het inheems-Paraguayaanse meisje Basano. Een magisch verhaal van onmogelijke liefde en avontuur in een land vol van herinneringen aan koloniale oorlog en moord op de inheemse bevolking. De film wordt geproduceerd door Duas Mariola Filmes, Zazen Producoes and Globo Filmes uit Brazilië, en gecoproduceerd door Damned Film uit Frankrijk, Zero One Films uit Duitsland en Revolver Media uit Nederland.

Hubert Bals Fonds Plus is een programma van het Nederlands Filmfonds en International Film Festival Rotterdam dat met succes Nederlandse filmproducenten betrekt bij al door het HBF ondersteunde, internationale coproducties. Het biedt ondersteuning aan talentvolle filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa. Jaarlijks steunt het HBF 20 tot 30 filmprojecten in scriptontwikkeling of postproductie. Sinds 2006 stelt het Nederlands Filmfonds jaarlijks € 200.000 beschikbaar voor het HBF Plus programma.

Bron: Nederlands Filmfonds