SEE NO EVIL van Jos de Putter wint prijs voor beste internationale documentaire in München

De Nederlandse documentaire See No Evil van Jos de Putter, won gisteren de Viktor DOK.international award voor beste internationale documentaire tijdens het DOK.fest – International Documentary Film Festival in München. Aan de prijs is een bedrag van Euro 10.000 verbonden. De 29e editie van het festival vond plaats van 7-14 mei 2014.

Juryrapport: “Een beklijvende film met een intelligente, experimentele structuur zowel in geluid als beeld. Een briljant stukje film waarin de mens op de achtergrond wordt geplaatst, maar dat tegelijkertijd boekdelen spreekt over de mensheid. Voor het innovatieve gebruik van non-fictie film, kent de jury de Viktor DOK.international toe aan See No Evil van Jos de Putter.”

De jury van de DOK.international Competitie bestond uit Melissa Lindgren (Hoofdprogrammeur, Tempo Documentary Festival Stockholm), Veton Nurkollari (Artistiek Directeur DokuFest, International Documentary and Short Film Festival Prizren) en Ulla Simonen (Artistiek Directeur, DocPoint – Helsinki Documentary Film Festival).

De film is geproduceerd door Dieptescherpte, co-productie VPRO en Films Transit International doet de internationale verkoop. See No Evil is een documentaire over drie beroemde apen: Cheeta, ster uit de Tarzan-films, Kanzi, de slimste aap van de wereld, en Knuckles, held van de ruimtevaart.

See No Evil ging in première tijdens het afgelopen Internationale Film Festival Rotterdam en werd vertoond tijdens het Hot Docs International Documentary Festival (Canada), International Documentary Film Festival – Visions du Réel (Zwitserland) en Docville Leuven (België). See No Evil is inmiddels ook geselecteerd voor DokuFest, International Documentary and Short Film Festival Prizren (Kosovo) en DocPoint – Helsinki Documentary Film Festival (Finland). Tenslotte staan er retrospectieven van het werk van Jos de Putter gepland tijdens het Festival Dei Popoli in Florence (Italië), Tokyo International Film Festival (Japan) en It’s All True – International Documentary Film Festival in Sao Paulo en Rio de Janeiro (Brazilië).

Jos de Putter verwierf internationale bekendheid met films als Het is een schone dag geweest (zijn debuut uit 1993), Dans Grozny, Dans (2002) en  Beyond the Game (2008). Momenteel werkt hij aan een vervolg op zijn film Solo, de wet van de favela (1994).