Nu in EYE

MuseumMaandag: gratis programma voor 65+ in EYE, ‘De poel’ Engels ondertiteld in EYE
Cinema Egzotik: Noir Night
Vr. 16/5, 20.00: ‘David Lynch’ Lost Highway blies me uit m’n sokken’, vertelt Martin Koolhoven bij deze aflevering van Cinema Egzotik, die gewijd is aan het fenomeen van de remake. Op hun tocht door de krochten van de cinema doen gidsen Koolhoven en Ronald Simons een opzienbarende ontdekking: Lynch herfilmde een bizarre versie van Robert Aldrichs klassieker Kiss Me Deadly. ‘Film noir to the max’, zegt Koolhoven.

Cinema Remake
T/m 1/6: highlights uit het flankerend filmprogramma bij de tentoonstelling Cinema Remake – art & film. Komende week: King Kong (1933, za. 17/5, 19.00), De battre de mon coeur s’est arrêté (ma. 19/5, 19.30) en The Last House on the Left (wo. 21/5, 21.30).

De Poel
Vanaf za. 17/5, 21.45 ook in EYE: wildkamperen  aan een meertje in het bos? ’t Lijkt zo ontspannend, maar in de psycho-horrorvertelling De poel maakt het grote relaxen al gauw plaats voor de strijd om het overleven. Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen, Bart Klever en Katja Herbers  zijn de acteerkanonnen in deze eerste productie van House of Netherhorror. Met Engelse ondertitels. **** (Volkskrant).

Joseph Roth’s Grosse Welt-Bioskoptheater
Zo. 18/5, 19.00: dit jaar is het 75 jaar geleden dat de grote schrijver Joseph Roth overleed. Documentairemaker Hans Keller filmde in 1994 een intrigerend portret van de kroniekschrijver van het interbellum. De beroemde journalist, auteur van Radetzkymars en De legende van de heilige drinker, gold als fel criticaster van de nazi’s.

MuseumMaandag
Ma. 19/5, 10.30: op maandag 19 mei openen meer dan twintig musea door heel Nederland na aanmelding gratis hun deuren, speciaal voor 65+-ers en voor de vrijwilligers van het Nationaal Ouderenfonds. Tussen 10.30 en 11.00 ontvangst met koffie en taart. Ca. 11.15 gaat u de mooiste en grootste filmzaal van EYE in, waar u verteld wordt over de activiteiten en de collectie van EYE. U krijgt een bijzondere voorfilm uit de collectie te zien en vervolgens de recent gerestaureerde versie van Jour de fête.

€urovisions: Live Cinema Performance
Di. 20/5, 19.15: migratie is de ‘hot potato’ in de media. Maar wat is het verhaal van de mensen zelf? In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 22 mei vertellen de VJ’s van kunstenaarscollectief European Souvenirs een ánder verhaal, in een spectaculaire show met beeld, beats en filmfragmenten uit de EYE-collectie. Een live video remix show over de beeldvorming van migranten in Europa. Voorafgaand aan de voorstelling houdt Katherine Watson, directeur van de European Cultural Foundation, de publicatie Remixing Europe – Migrants, Media, Representation and Imagery ten doop.

The Sky on Location
Wo. 21/5, 19.00: tijdens de openingsavond van het driedaagse evenement A Point in the Making wordt in EYE Babette Mangolte’s film The Sky on Location vertoond, gevolgd door een Q&A met de filmmaakster. The Sky on Location (1982, 78 min) is een meditatie op het Amerikaanse landschap waarin de visuele ervaring van natuur en de sociaalhistorische erfenis ervan worden verkent.

Bekijk films online