Burny Bos Award – Nieuwe prijs voor scriptschrijverstalent

BosBros bestaat dit jaar 25 jaar en ter ere van dit jubileum wordt een nieuwe jaarlijkse prijs in het leven geroepen voor het beste scriptschrijverstalent in het genre familiefilm. De Burny Bos Talent Award bestaat uit een geldprijs van €5.000,- en de garantie dat de winnaar het idee mag uitwerken tot een volledig script, onder deskundige begeleiding van BosBros. De Award zal worden uitgereikt tijdens het Cinekid Festival 2014 aan de scenarioschrijver die het beste filmconcept indient.

Elk jaar wordt een thema bepaald voor de wedstrijd en dit jaar is het thema Ruimtevaart. Ruimtevaarder André Kuipers heeft sinds zijn negende jaar gedroomd van een ruimtereis en zijn droom is uiteindelijk uitgekomen. André Kuipers en Burny Bos hebben besloten om hun kennis en expertise te bundelen en samen te werken aan een familiefilmavontuur voor de kerndoelgroep 8-12 jaar. Deze BosBros filmproductie laat de jeugd dromen van de ontdekking van het heelal en ruimte-avonturen.

Aan de basis van elke succesvolle film staat altijd het scenario, dat is het fundament. Burny Bos, filmproducent, oprichter van BosBros en van oorspong kinderboeken- en scenarioschrijver, weet dat als geen ander. Scriptschrijverstalenten, ervaren of niet, worden uitgenodigd deel te nemen aan deze uitdaging.

www.bosbros.com/award2014

Hoe werkt het:

1.     Deelnemers leveren een filmconcept in met hun idee voor een nieuwe familiefilm, met als thema Ruimtevaart. Het concept bestaat uit een synopsis (1-2 pagina’s), een kort treatment (max. 5 pagina’s), een korte beschrijving van de personages en hun ontwikkelingen en 2 uitgewerkte scènes.

2.     De voorwaarden zijn te downloaden op www.bosbros.com/award2014. De inzending sluit op 15 augustus 2014.

3.    Een deskundige jury, waarin Burny Bos (filmproducent), André Kuipers (astronaut), Tamara Bos (scenariste), Sannette Naeyé (directeur Cinekid), Fine Trossèl (conceptontwikkelaar), Dirk de Lille (MD Paradiso Films) en Dana Nechushtan (regisseuse) zitting hebben, buigt zich over de inzendingen en zal voor 15 september 2014 de 5 beste kandidaten uitnodigen voor een pitch van zijn of haar idee. De kandidaat krijgt dan 15 minuten de tijd voor een presentatie bij BosBros, waarin het concept verder kan worden toegelicht.

4.    De 5 genomineerden worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking tijdens het Cinekid Festival, alwaar de winnaar bekend zal worden gemaakt door André Kuipers. Burny Bos zal de prijs, de Burny Bos Award en de cheque van €5.000,-, overhandigen.

5.     De winnaar mag bovendien het concept uitwerken tot een volledig script, onder deskundige begeleiding van BosBros. Daarvoor wordt een marktconforme vergoeding aangeboden.De Burny Bos Talent Award zal vanaf 2014 jaarlijks worden uitgereikt. De regels voor deelname zijn beschikbaar op onze website www.bosbros.com/award2014

JURY BURNY BOS AWARD 2014

Burny Bos startte in 1989 met zijn film- en televisieproductiebedrijf BosBros. Burny had toen al een gevestigde naam als scenario- en kinderboekenschrijver. Daarvoor richtte hij bij de VPRO de jeugdafdeling op met legendarische programma’s als Achterwerk in de Kast en Theo en Thea. Nu 25 jaar later heeft BosBros een indrukwekkende filmografie opgebouwd en kan met recht gesteld worden dat Burny Bos een neus heeft voor de bijzondere parels onder de scripts voor Nederlands familiefilms en kindertelevisie-series.

Tamara Bos is een productieve scenario- en kinderboeken-schrijfster. Naast eigen scripts maakt zij ook bewerkingen van beroemde boeken. Wiplala is (na Otje, Pluk van de Petteflet en Minoes) het vierde scenario dat ze baseerde op een boek van Annie M.G. Schmidt. Haar werk is veelvuldig bekroond (o.a. Gouden Kalveren voor Minoes en Het Paard van Sinterklaas, en onlangs nog de Cinekid Award 2012 voor Brammetje Baas).

André Kuipers is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe. Na jaren van training in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio werd André, samen met een Russische en Amerikaanse collega, op 21 december 2011 voor de tweede keer gelanceerd met een Russische Soyoez-raket. Twee dagen later arriveerde hij in het internationale ruimtestation ISS om daar een half jaar te wonen en te werken. Aan boord was hij niet alleen arts, wetenschapper en boordingenieur, maar ook onderhoudsmonteur en ambassadeur van goede doelen. Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de Kazachse steppe.

Sannette Naeyé is sinds 1998 algemeen directeur van Stichting Cinekid waar zij verantwoordelijk is voor het Cinekid Festival het mediafestival voor de Jeugd en Cinekid for Professionals, de internationale ontmoetingsplaats voor professionals in de jeugdmedia. Ze is een veel gevraagd spreker en  jurylid, commissielid van (inter-)nationale culturele fondsen en stichtingen. Sannette was voorheen o.a. Hoofd Filmzaken en lid eindredactie IKON-Televisie en daarna eindredacteur Kunst en Cultuur VARA-Televisie.

Fine Trossèl studeerde af in Kinder-en jeugdliteratuur, werkte als uitgever van kinderboeken, spelontwikkelaar, concept ontwikkelaar, producent en co-script schrijver voor animatiefilms van o.a. de boeken van Max Velthuijs over Kikker en Dick Bruna nijntje. De bioscoop film nijntje de film werd in 2013 uitgeroepen tot beste Nederlandse kinderfilm op het Cinekid Festival.

Dirk de Lille is Managing Director van Paradiso Films Nederland en is specialist op het gebied van de uitbreng van films in de bioscoop. Na het lezen van een script kan hij inschatten of een film een commercieel succes kan worden. Voorheen was Dirk commercieel directeur van A-Film en werkte in management functies bij o.a. Warner Bros., PolyGram Film Distribution en RTL. Hij was intensief betrokken bij de lancering van de bioscoophit Abeltje, gebaseerd op het boek van Annie M.G. Schmidt. Paradiso Films introduceert in november 2014 de film Wiplala, ook van Annie M.G. Schmidt.

Dana Nechushtan is een succesvolle regisseuse die nationaal en internationaal doorbrak als filmmaker met Dunya & Desi. Voor BosBros regisseerde ze Annie M.G. en de serie Zusjes, die onlangs genomineerd is voor een eervolle Rockie Award in Canada. Ook maakte zij vier korte films voor zangeres Anouk, waaronder de videoclip van Birds waarmee Anouk Nederland vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival 2013. Dana denkt in beelden en zal de scriptconcepten beoordelen op de visuele mogelijkheden.

Bron: Nederlands Film Festival