Floris Kaayk wint ook publieksprijs Schiedam

Vorige maand riep de jury onder leiding van Sanne Wallis de Vries hem al uit tot winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en ontving hij 10.000 euro prijzengeld. Dit weekend werd Floris Kaayk, maker van surrealistische mockumentaires, ook uitgeroepen tot publieksfavoriet. Het is de eerste keer in de achtjarige geschiedenis van de prijs dat dit gebeurt.

Zo’n 1300 bezoekers brachten hun stem uit tijdens de expositie van de genomineerde kunstenaars in het Stedelijk Museum Schiedam. Behalve de films van Kaayk kregen die werk te zien van Giorgio Andreotta Caló, Maartje Korstanja, Emmeline de Mooij en Emma van der Put. De tentoonstelling beleefde gisteren haar laatste dag.

Floris Kaayk gebruikt animatiefilmtechnieken om een bij vlagen angstaanjagend toekomstbeeld te schetsen. Hij vermengt daarbij kunst, biologie, technologie, sciencefiction en computertrucage. Kaayk verspreid zijn werk via internet om een zo groot mogelijk publiek te bereiken — zijn Human Birdwings werd meer dan 2,5 miljoen keer bekeken. Films als Metalosis Maligna, The Origin of Creatures en The Order Electrus zijn vertoond op filmfestivals, tentoonstellingen en kunstevenementen, waar ze meermalig zijn onderscheiden.

Naar aanleiding van het winnen van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs analyseerde Niels Bakker van De Filmkrant Kaayks werk. Hij noemde de films ‘overrompelende toekomstvisioenen’ en stelde dat ‘Kaayk voorspelt niet alleen de toekomst, hij creëert hem eigenhandig. Tussen neus en lippen door legt hij bloot hoe hypes van a tot z worden geregisseerd. De werkelijkheid, die is per definitie fictief.’

Bron: Filmkrant