Twee nieuwe Nederlandse films van debutanten ondersteund

De speelfilms Monk en Airforce krijgen een realiseringsbijdrage van het Nederlands Filmfonds.

Monk (regie: Ties Schenk, scenario: Roosmarijn Roos Rosa de Carvalho, productie: Viking Film) krijgt een realiseringsbijdrage van € 400.000.
Logline: Wanneer het op instorten staande gezin van hypochonder Monk (13) naar Spanje afreist om afscheid te nemen van een stervend familielid, probeert ieder voor zich deze trip en zijn persoonlijke crisis te overleven. Gaandeweg komen ze erachter dat de realiteit waar het gezin mee te dealen heeft, sterker is dan al hun persoonlijke angsten en dat ze op geen andere plek zouden willen zijn dan in dit gezin. De geplande bioscooprelease is begin 2016.

Monk won tijdens de Holland Filmmeeting in 2013 twee prijzen: de Binger Filmlab Award en de Filmmore Emerging Talent Award en was geselecteerd voor de Cinemart 2014 van het International Film Festival Rotterdam. Het project ontving eerder totaal € 32.000 scenario-ontwikkeling en projectontwikkeling van het Fonds.

Airforce (regie: Sam de Jong, productie: 100% Halal Productions) heeft een realiseringsbijdrage van € 200.000 toegekend gekregen voor een lowbudgetfilm. Sam de Jong borduurt zowel inhoudelijk als cinematografisch voort op zijn korte film Marc Jacobs, waarmee hij geselcteerd was op de Berlinale. Een aantal jongens uit deze film zullen ook hier weer een rol spelen.

Regisseur en scenarist Sam de Jong is in 2012 afgestudeerd aan de NFTVA met de film Magnesium, die de KNF prijs en de Tuschinski Award won en genomineerd was voor Best international short op het Sundance Film festival 2013. De film Marc Jacobs was genomineerd voor Best International Short Berlinale 2014 en momenteel is de Kort!  Malaguti Phantom in productie. Beide films zijn tevens door 100% Halal geproduceerd. Voorgenomen bioscooprelease is begin 2015.

Bron: Nederlands Filmfonds