Telescooptoekenning voor De Held en Falko, letters van vuur

In de jaarlijkse samenwerking Telescoop hebben NPO, CoBO en het Nederlands Filmfonds de speelfilms De Held en Falko, Letters van Vuur geselecteerd.

De Held is van regisseur Antoinette Beumer, scenarist Marjolein Beumer en producent Millstreet Films. Falko Letters van Vuur is van regisseur Dennis Bots, scenarist Karen van Holst Pellekaan en producent Bijker Film & TV. Doel is om Nederlandstalige kwaliteitsfilms voor een breed publiek mogelijk te maken met een investering van 1.8 miljoen euro per film.

De Held

Regisseur: Antoinette Beumer

Scenarist: Marjolein Beumer naar het gelijknamige boek van Jessica Durlacher

Producent: Millstreet Films
Distributeur: Independent Films

Omroep: VPRO

Coproducent: FBO (BE)

Logline: Nadat Tara’s vader, Holocaust overlever, plotseling overlijdt houdt het in haar leven op, goed te gaan. Op een herfstdag in het bos staat ze oog in oog met een verkrachter en kort daarna worden zij en haar familie ‘s nachts overvallen in hun huis. Als Tara de gruwelijke ontdekking doet dat haar aanrander een bekende was van haar vader en haar eigen zoon Mich ook meer blijkt te weten over zijn opa’s verleden, lijkt alles wat ze heeft geleerd over goed en kwaad plots niet meer te gelden.

Falko, Letters van Vuur

Regisseur: Dennis Bots

Scenarist: Karen van Holst Pellekaan

Producent: Bijker Film & TV

Omroep: NTR

Distributeur: Dutch Filmworks
Coproducent: Flying Moon Filmproduktion GmbH (D)

Logline: Drukkerszoon Falko (12) wordt ongewild het middelpunt van de jacht op de belangrijke brief van Luther waarbij zijn vader is opgepakt. Bedreigd door de Inquisitie en geholpen door Marieke (12), weesmeisje uit de ondergrondse ruien, moet hij in een race tegen de klok zijn vader zien te redden van de dood als ketter.

Een commissie van adviseurs van het Nederlands Filmfonds en een vertegenwoordiger van de omroepen koos unaniem uit 8 projecten. Telescoop is een project van NPO, CoBO en het Filmfonds waarbij in één keer een substantiële realiseringsbijdrage van 1,8 miljoen euro wordt toegekend. De afgelopen twee jaar werden in het kader van dit project onder meer Wiplala, De Stille Kracht, Michiel de Ruyter en Publieke Werken geselecteerd.

Bron: Nederlands Filmfonds