Nu in EYE

Avond van de Recut Trailer met Sander van de Pavert (Lucky TV), voorpremière ‘Sacro GRA’ (Gouden Leeuw).

Cruel Intentions
Do. 8/5 & wo. 14/5, 21.30: Dangerous Liaisons van Stephen Frears verplaatst naar hedendaags New York, waarbij de intriganten deze keer verveelde rijkeluiskinderen zijn, even decadent als hun adellijke voorgangers, en geobsedeerd door seks en dure merkkleding. Met Ryan Phillippe en Reese Witherspoon. Vertoning in het Cinema Remake-programma, met aandacht voor herinterpretaties van films en genres.

De Avond van de Recut Trailer
Vr. 9/5, 21.00: The Shining een romantische comedy? Scarface een western? Door de geslaagde recut trailers van deze films zou je het bijna denken. In dit populaire YouTube-genre wordt de bestaande trailer van een film opnieuw gemixed zodat hij van genre lijkt te veranderen. EYE staat een avond lang stil bij de populariteit van de recut trailer, met als gasten o.a. Sander van de Pavert (Lucky TV) en Dagan Cohen (Upload Cinema). Voorstelling in het Cinema Remake-programma, met aandacht voor herinterpretaties van films en genres.

Scarface (1932)
Za. 10/5, 19.00 (versie uit 1932 van Howard Hawks) & 21.00 (versie uit 1983 van Brian de Palma): vertoningen in het Cinema Remake-programma, met aandacht voor herinterpretaties van films en genres. Brian de Palma  droeg zijn remake op aan Howard Hawks en Ben Hecht, regisseur en coscenarist van het  gelijknamige origineel uit 1932. De rol van meedogenloze gangster die op weg naar de top van de misdaad een krankzinnig spoor van vernietiging trekt, wordt in de de Palma-versie vertolkt door Al Pacino.

Sacro GRA
Zo. 11/5, 14.30: voorpremière. Dat Rome meer is dan toeristische pleisterplaats en herinnering aan het verleden, laat Gianfranco Rosi zien in de opmerkelijke documentaire Sacro GRA. Rosi volgt de levens van een aantal inwoners rond de ringweg van Rome, de ‘Grande Raccordo Annulare’, de hel van asfalt, beton en staal waar honderdduizenden auto’s dagelijks overheen razen. Voor zijn grotestadsportret kreeg hij – als eerste documentairemaker – de Gouden Leeuw van het filmfestival van Venetië toegekend. Sacro GRA krijgt nu zijn Nederlandse première.

E*Cinema Academy: Absence & Departure, Departure & Absence
Di. 13/5, 19.15: voor iedereen die interesse heeft in film als kunstvorm brengt EYE iedere twee weken een prikkelend experimenteel programma. Deze maand werken studenten VAV van de Gerrit Rietveld Aacemie en studenten van de  universiteit van Amsterdam (master Preservation and Presentation of the Moving Image) samen aan een filmprogramma rond het thema Afwezigheid & Vertrek: leegte creëert ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Boven is het stil (It’s all so quiet)
Wo. 14/5, 19.15: het beste van de Nederlandse cinema, voor expats en niet-Nederlandssprekende bezoekers, met Engelse ondertitels. In Boven is het stil, de vijfde lange speelfilm van Nanouk Leopold, ontdekt een boerenzoon onverwachte openingen in zijn tot stilstand gekomen leven. De hoofdrol is voor de vorig jaar overleden Jeroen Willems, die gold als een van de grootste talenten van zijn generatie.

Kids: workshop, films en videotour
Door het hele EYE-gebouw heen is er altijd wat te doen voor kinderen van alle leeftijden. Ontdek film en bekijk de mooiste films, kom rondstruinen door de gratis filmische speeltuin en loop de EYE-walk videotour.

Bron: EYE