4e Editie Food Film Festival in het teken van visserij

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken opent op 9 Mei de vierde editie van het jaarlijkse Food Film Festival, dit jaar gehouden in de Westergasfabriek in Amsterdam. Het centrale thema tijdens het festival dit jaar is vis.

De Nederlandse visserijsector heeft het moeilijk, terwijl de consument weinig kennis heeft van de visserijsector en de zee. De openingsfilm is ‘Hollandse Nieuwe’, een portret van de laatste Nederlandse haringvissers, en op zaterdag 10 Mei vindt het Grote Visserij Debat plaats, waarin vissers in gesprek zullen gaan met het publiek, NGO’s en de wetenschap over de vraag: ‘welke vis kan je met een schoon geweten nog eten?’

“Voer voor discussie. Dat is wat de beelden van het Food Film Festival ons komende week gaan opleveren. Discussie over ons eten is nodig, zeker als het om vis gaat, hoofdthema van dit festival. Als we niet uitkijken dan is in 2030 de zee praktisch leeg. Door het tonen van verhalen van vissers, consumenten, natuurbeschermers in films kunnen wij ideeën opdoen om dit probleem de wereld uit te helpen”, aldus staatssecretaris Dijksma.

Naast voer voor discussie over de visserij, komen verschillende andere aspecten van het voedselsysteem aan bod. Er is een breed aanbod van speelfilms en documentaires, en een interactief programma over zaaddiversiteit en genetische modificatie, met onder andere Teun van de Keuken, Edie Mukiibi en Rosanne Hertzberger. Verschillende topchefs, waaronder Ben Reade van Nordic Food Lab, geven workshops en in het FFF Restaurant wordt drie dagen lang sterwaardig gekookt door chefs Joris Bijdendijk en Samuel Levie.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website: www.foodfilmfestival.nl. Het debat over visserij is gratis toegankelijk.

Het Food Film Festival is in 2011 gestart als initiatief van de Youth Food Movement. De YFM is een netwerk van jonge boeren, studenten, chefs, producenten en consumenten, en zet zich in voor een good, clean en fair voedselsysteem.

Het Food Film Festival wordt ondersteund door Oxfam Novib GROW, Rabobank en Gulpener. Wageningen UR is programmapartner.

Food Film Festival
9,10 & 11 mei
Westergasfabriek, Amsterdam

Facebook: www.facebook.com/FoodFilmFestival
Twitter:@FoodFilmFestiv #FFF14
Vimeo: https://vimeo.com/foodfilmfestival

Bron: Food Film Festival