Ambacht in Beeld Festival 30, 31 mei en 1 juni in Amsterdam-Noord

‘Ambacht in Beeld’ is een festival over ambacht met internationale topdocumentaires, lezingen door inspirerende gastsprekers, een verdiepend symposium, workshops van ambachtslieden en film cursussen voor jong en oud. Van 30 mei tot en met 1 juni vindt het festival plaats in de Theaterstudio van Dansmakers, in de Kromhouthal te Amsterdam-Noord.

Traditionele ambachtslieden zoals kleermakers, touwslagers en klompenmakers worden steeds zeldzamer. Tegelijkertijd is er juist een opleving van nieuwe ambachten – denk bijvoorbeeld aan game designers. Het Ambacht in Beeld festival wil bezoekers drie dagen lang laten proeven van bijzondere ambachten, van de lichamelijke kennis van vaklieden, vastgelegd in prachtige documentaires.

De openingsfilm van het festival is: ‘Men of the Cloth’, een documentaire over drie Italiaanse meester-kleermakers. Na afloop van de vertoning is er een paneldiscussie met Nederlandse vakgenoten.

Ook wordt de documentaire: ‘Still Life: Ron Mueck at Work’ vertoond. Kunstenaar Mueck staat bekend om zijn hyperrealistische sculpturen, van klein tot immens groot. Filmmaker Gautier Deblonde zal aanwezig zijn voor een Q&A.

Iedere filmvertoning wordt vergezeld van een verdiepende invulling zoals: Q&A’s met filmmakers, workshops en masterclasses door bijzondere ambachtslieden en lezingen door internationale gastsprekers. O.a. zullen Yuri Landman (experimenteel gitaarbouwer) en Maaike Roozenburg (innovatief ontwerpster) vertellen over hun werk. Bezoekers krijgen de kans om in workshops zelf te participeren en lijfelijk te leren over het ambacht.

Voorafgaand aan het festival organiseert Stichting Windy Miller op diverse scholen en in de avonduren workshops ‘ambachtsfilm maken.’ Op 27 mei 2014 is er een verdiepend symposium in Pakhuis de Zwijger.

Ambacht in Beeld vindt gelijktijdig en in samenwerking met het Amsterdam Maker Festival plaats – het wordt een inspirerend festival weekend voor jong en oud.

Stichting Windy Miller is de drijvende kracht achter het filmfestival. Directeur en documentairemaakster Wendy van Wilgenburg is gespecialiseerd in het portretteren van ambachten, en initieerde uit passie voor ambachten dit festival.

“Met het festival willen we interesse voor lokale, Nederlandse, en internationale ambachten stimuleren. Veel mensen hebben geen idee van het nog altijd aanwezige vakmanschap van gedreven handwerkers.” – Wendy van Wilgenburg

Bron: Ambacht in Beeld Festival