Eye neemt een paar duizend films over uit de kluis van failliet Cineco

Filminstituut Eye en het Instituut Beeld en Geluid nemen de paar duizend nog niet opgehaalde films over uit de kluis van het failliete filmlaboratorium Cineco. Dat heeft de curator maandag bekendgemaakt. De selectie van het materiaal moet eind 2014 zijn afgerond.

Het grootste deel van de pakweg 30.000 filmblikken uit de kluis zijn inmiddels opgehaald door de eigenaars, rechthebbenden of erfgenamen. Na het faillissement van Cineco dreigde al dit zeldzame materiaal te worden vernietigd. Maar nadat regisseurs en producenten hier de noodklok over luidden, werd een coulante regeling getroffen die makers de kans bood hun materiaal veilig te stellen. In de collectie bevond zich onder meer om ruw materiaal van klassiekers als Het meisje met het rode haar, Schatjes! en Mama is boos!. Ook lagen er filmrollen van titels van Dick Maas (Flodder, De Lift).

Eye gaat de komende maanden kijken welk materiaal van filmhistorisch belang is en dus in zijn collectie thuis hoort. Al het materiaal dat aan het einde van het traject nog overblijft, gaat naar het Instituut Beeld en Geluid. Hier kunnen de rechthebbenden hun materiaal ook in een later stadium nog terughalen. Een klein deel van de filmblikken wordt mogelijk, na nauwgezet overleg van Eye en Beeld en Geluid, vernietigd ‘om te voorkomen dat het in verkeerde handen valt’, aldus de curator.

Bron: Parool