Nu bij EYE

Cinema Concert ‘Dr. Mabuse’ met Franz von Chossy-trio, (voor)premières ‘Les salauds’ en ‘Minuscule’.

Cinema Remake
T/m 1/6: highlights uit het flankerend filmprogramma bij de tentoonstelling Cinema Remake – art & film. Komende week: Angst essen Seele auf (wo. 23/4, 16.30) van Rainer Werber Fassbinder, A Fistful of Dollars (vr. 25/4, 21.30) van Sergio Leone met Clint Eastwood en Throw Momma from the Train (wo. 30/4, 19.30) van en met Danny DeVito.

Cordon Bleu. Food films and documentaries, Film and Science Festival Amsterdam, presentatie door Franse meesterchef Alain Caron (12+)
Do. 24/4, 19.30: de vierde aflevering van het festival besteedt aandacht aan een thema dat iedereen raakt: eten. Van Chaplins Modern Times, Frans Zwartjes’ Eating, Claude Zidi’s L’aile ou la cuisse of het absurde How to Make a New York Cake van Paul de Nooijer: aan voedsel is in de filmgeschiedenis op allerlei manieren aandacht besteed, van de pionierstijd tot nu, door bekende en onbekende regisseurs.

Cinema Concert – Dr. Mabuse der Spieler
Zo. 27/4, 16.00: Fritz Langs tweedelige film over de geniale maar gewetenloze psychiater dr. Mabuse, de verpersoonlijking van het Kwaad, is een knappe allegorie op de economische, sociale en vooral geestelijke chaos van het verslagen Duitse keizerrijk na WO I. Live muziek door Franz von Chossy trio: Franz von Chossy (piano), Kristijan Krajncan (drums), Clemens van der Feen (bas)

Het Schimmenrijk
Zo. 27/4, 19.00: iedere laatste zondag van de maand voorziet filmjournalist Hans Beerekamp fragmenten uit het werk van recent overleden filmpersoonlijkheden van liefdevol commentaar. Zondag o.a. aandacht voor Mickey Rooney, Mat van Hensbergen en Ossie Morris.

Filmmakers Co-op: John Smith in focus
Di. 29/4, 19.15: de Britse filmmaker John Smith komt in EYE vertellen over de beroemde Londense Filmmakers  Co-op in de jaren 70. Wereldwijd bloeiden toen de filmcollectieven. De Film Co-op in Londen was daarin toonaangevend. Een unieke en vitale periode waarin de film van begin tot einde onder de controle van de makers staat. John Smiths eigen werk zit vol humor en autobiografische elementen.

Les salauds (16+)
Dagelijks: intens en claustrofobisch drama over een familie in crisis van Claire Denis. Na de dood van een familielid wijst men de beschuldigende vinger naar een perverse zakenman die in de buurt woont. Maar er komen meer geheimen bovendrijven in deze wraakfilm vol verdwaalde puzzelstukjes. “…ijzingwekkend goed…grote schoonheid…als iets uit een andere dimensie.” (****1/2 Filmkrant).

Minuscule en de mierenvallei
Dagelijks in de vakantie: een groot animatie-avontuur op microniveau: ergens op een rustige open plek op het Franse platteland vormen de haastig achtergelaten spullen van een picknick de inzet van een oorlog tussen twee rivaliserende bendes mieren.

Bron: EYE