Voor NBF-leden: Filmjaarboek 2013/2014 met korting

Op 11 april nam Ate de Jong het eerste exemplaar van het Filmjaarboek 2013/2014 in ontvangst. NBF-leden kunnen het boek met een korting van €3,50 bestellen. Zij betalen slechts €16,50 in plaats van €20,-. De kortingsbon is op te vragen bij het NBF-kantoor via nbf@nbf.nl.

Het Filmjaarboek 2013/2014 bevat beschrijvingen en uitgebreide credits van alle bioscoopfilms die in 2013 in Nederland zijn uitgebracht.

Van GRAVITY tot DE NIEUWE WILDERNIS

Van NYMPHOMANIAC tot NE ME QUITTE PAS

Van LA GRANDE BELLEZZA tot THE ACT OF KILLING

De belangrijkste en spraakmakendste films van 2013 worden tegen het licht gehouden in vier artikelen.

De auteur van het  jaar: Abdellatif Kechiche van LA VIE D’ADÈLE

Met LA VIE D’ADÈLE won hij in Cannes een Gouden Palm, samen met zijn twee actrices, die later een schandaal zouden veroorzaken. De film is bovenal een uitnodiging om onze grenzen te verkennen: hij laat ons stereotypen en clichés (opnieuw) overwegen, betoogt de van oorsprong Tunesische filmjournalist Hassouna Mansouri in zijn profiel van de regisseur en zijn werk.

De opkomst van slavernijfilms als 12 YEARS A SLAVE, DJANGO UNCHAINED en HOE DUUR WAS DE SUIKER

2013 gaat de boeken in als het jaar waarin de Amerikaanse en Nederlandse filmwereld de slavernij (her)ontdekte. Ging de filmwereld eindelijk de confrontatie aan met het gruwelverleden met Oscarwinnaar 12 YEARS A SLAVE, DJANGO UNCHAINED, LINCOLN, TULA: THE REVOLT en HOE DUUR WAS DE SUIKER?, vraagt filmcriticus Jos van der Burg zich af.

Reconstructie van de langverwachte steunmaatregel voor de Nederlandse film

D66, die in 2013 nodig was om het Kabinet in het zadel te houden, wist een langverwachte steunmaatregel voor de filmproductie in Nederland uit het vuur van de onderhandelingen te slepen, zo blijkt uit een reconstructie door filmjournalist Jan Pieter Ekker. De laatste jaren vertrokken veel Nederlandse talenten naar het buitenland en kwamen er nauwelijks nog buitenlandse producties naar Nederland, met enorme inkomstenderving en failliete (post)productiebedrijven als resultaat. De steunmaatregel moet het tij keren.

Jaaroverzicht met de belangrijkste films en trends

Uit het Jaaroverzicht van Karin Wolfs blijkt dat het Filmjaar 2013 in het teken stond van decadentie, seks, valse imago’s en verloren paradijzen, waarin de illusies van de westerse beschaving op de proef werden gesteld. Een goed jaar was het voor de vaderlandse film met BORGMAN in de hoofdcompetitie van Cannes.

Verder bevat het Filmjaarboek een lijst van de belangrijkste filmprijzen, bezoekcijfers en adressen van film- en dvd-distributeurs.

Het Filmjaarboek is ook dit jaar weer verheugd over de samenwerking met EYE, een vanzelfsprekende partner van het Filmjaarboek, als het gaat om het nauwgezet vastleggen wat er op filmgebied gaande is.

De Vrienden van het Filmjaarboek helpen al jaren met het voortzetten van de in 1980 begonnen traditie om alle in de bioscoop uitgebrachte films jaarlijks te inventariseren. Ook dit keer is weer de uiterste zorg besteed aan het doen van naspeuringen naar de in Nederland uitgebrachte titels en het verzamelen van de namen van acteurs en technici, bezoekcijfers, soundtracks, de juiste beeldverhoudingen (de zogeheten ‘aspect ratio’) en dvd-gegevens. Voor de inhoudelijke besprekingen werd opnieuw een beroep gedaan op een keur aan gevestigde filmscribenten, die tezamen een breed scala aan dagbladen, weekbladen en filmtijdschriften, maar ook filmbedrijven vertegenwoordigen.

Met dank aan het Nederlands Fonds voor de Film en de ‘Vrienden van het Filmjaarboek’ voor de aanvullende financiering.

Het Filmjaarboek 2013/2014 werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van: Nederlands Filmfonds, Amsterdam

Bron: MVSP