Reactie Teeven op Thuiskopie-uitspraak

Het recente oordeel van het Europese Hof van Justitie, dat de vloer aanveegde met de Nederlandse Thuiskopieregeling, leidde per direct tot een verbod op downloaden uit illegale bron.

Staatssecretaris Teeven heeft een reactie op het oordeel aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin hij een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur aankondigt met betrekking tot de thuiskopieheffingen – een eenmalige vergoeding bij aanschaf van bepaalde opslagmedia en apparatuur die kopieën kunnen maken, zoals mp3-spelers en harddiskrecorders. De Auteurswet hoeft door de uitspraak van het Hof niet te worden aangepast, aldus Teeven.

Aan Stichting onderhandelingen thuiskopievergoeding (SONT) is gevraagd wat na de uitspraak een passende vergoeding is. Het is niet ondenkbaar dat die vergoeding lager uitvalt, nu auteursrechthebbenden niet meer voor kopieën uit illegale bron een vergoeding mogen krijgen.

Op basis van het SONT-advies, dat vermoedelijk deze zomer uitkomt, wordt de Algemene Maatregel van Bestuur aangepast. De huidige regeling blijft tot die tijd van kracht. Meer bij Rijksoverheid

Bron: Villamedia