D66 wil radio-model voor online muziek, films en series
Als reactie op het downloadverbod in Nederland, wil D66 opnieuw een voorstel indienen om online het legale aanbod van muziek en films te vergroten.
Dat laat Kees Verhoeven weten aan NU.nl, in reactie op een ingezonden brief van Verhoeven en D66-Europarlementariër Marietje Schaake in NRC Next.
“Het auteursrecht in Nederland staat het legale aanbod van muziek en films in Nederland in de weg.” D66 pleit er dan ook voor om het radio-model ook online toe te passen. In 2012 pleitte D66 ook al voor een dergelijk model, maar dat kwam er destijds niet doorheen, omdat er ook geen downloadverbod kwam.
Dat betekent dat collectieve beheerorganisaties (CBO), zoals Buma/Stemra, geld innen bij partijen die online muziek of video aanbieden, die beschermd worden door het auteursrecht. Dat gebeurt onder meer al bij radiostations en kroegen.
Met name nieuwe partijen zouden daarbij gebaat moeten zijn. Aanbieders zoals Netflix en Spotify hebben een grote juridische afdeling, die met vele verschillende auteursrechthebbenden contracten afsluit. Start-ups beschikken niet over die capaciteit en daarom zou dat collectief geregeld moeten worden, stelt Verhoeven.
In de Europese richtlijnen omtrent auteursrecht is echter een uitzondering opgenomen, waardoor CBO’s auteursrechten online niet mogen exploiteren. D66 wil bij Fred Teeven, minister van Veiligheid en Justitie, erop aandringen om in gesprek te gaan met zijn Europese collega’s, en die bepaling aan te passen of te schrappen.
“Teeven kondigde per direct een downloadverbod aan, nadat het Europese Hof het downloaden uit ongeoorloofde bron illegaal verklaarde. Nederland luistert dus naar Europa, laat Europa nu ook naar Nederland luisteren”, aldus Verhoeven. Zo liep Nederland al voorop met netneutraliteit.
Over twee weken komt Teeven met een brief aan de Tweede Kamer. Daarop zal een debat volgen over het downloadverbod, waarin D66 opnieuw een voorstel zal doen om het radio-model te introduceren voor online-aanbieders van muziek en video.
Schaake laat weten dat begin februari al een eerste stap is gezet naar het verbeteren van CBO’s. De organisaties moeten transparanter worden, waardoor het duidelijk is wat er met geïnd geld gebeurt en dat het sneller uitgekeerd wordt. Met name artiesten zouden gebaat zijn bij meer transparantie.
Met de nieuwe regelgeving die werd aangenomen moet het mogelijk worden om één licentie af sluiten om met name muziek in heel Europa aan te kunnen bieden.
Bron: NU.nl/Marc Rademaker