Winnaars Go Short Awards bekend

Zaterdagavond 12 april zijn de Go Short Awards uitgereikt op Go Short – International Short Film Festival Nijmegen. Dit zijn een zevental prijzen, uitgedeeld door twee internationale jury’s en een jongerenjury.

In de Europese Competitie won Pride de prijs voor de beste fictiefilm, Rogalik won de award voor beste documentaire, Butter Lamp ging er met de award voor beste kunstfilm vandoor en The Obvious Child kreeg de titel beste animatiefilm van Europa. De award voor de beste Nederlandse film ging naar Reizigers in de Nacht. Two at the Border werd beoordeeld als beste film in de Breaking Shorts studentencompetitie. De Youth Award werd toegekend aan Cowboys Janken Ook. Zondag bij de uitreiking van de Audience Award wordt bekend wat het publiek de beste van film Go Short 2014 vindt.

Reizigers in de Nacht
Reizigers in de Nacht is geregisseerd door Ena Sendijarevic. Zij is geboren en gedeeltelijk getogen in Bosnië. Ze studeerde filmwetenschappen in Amsterdam en Berlijn. Als scenariste begon ze aan de filmacademie, maar raakte bevangen door het regievak en zal zowel in scenario als regie fictie afstuderen. Als jonge filmmaker biedt Go Short Ena Sendijarevic een platform voor talentontwikkeling. Haar reactie na de award uitreiking: “De competitie was erg sterk. Deze film is gemaakt op eigen initiatief en iedereen die eraan heeft meegewerkt heeft zich er vol passie ingestort. Deze prijs is een hele fijne aanmoediging om door te gaan.”

NTR Go Short Award for Best European Short Fiction Film t.w.v. € 1.000,-
Pride
Pavel Vesnakov / Bulgarije, Duitsland / 2013 / 30’ (Nederlandse première)

Jury commentaar: De fictieprijs gaat naar een film die voor ons belichaamt wat samenwerkend vakmanschap in het filmmaken zou moeten zijn. Krachtige performances presenteren complexe personages. Het uitstekende tempo van de film speelt met het traditionele formaat van storytelling en creëert scènes vol met explosieve spanning.

NTR Go Short Award for Best European Short Documentary Film t.w.v. € 1.000,-
Rogalik
Pawel Ziemilski / Polen / 2012 / 17’

Jury commentaar: Wij danken de filmmaker en zijn protagonisten om ons een bescheiden inzicht te geven in het leven van mensen die helden van een film zijn, gedragen door de soundtrack van hun leven.

NTR Go Short Award for Best European Short Art Film t.w.v. € 1.000,-
Butter Lamp
Hu Wei / Frankrijk / 2013 / 16’

Jury commentaar: De winnaar in deze categorie is een schijnbaar eenvoudige film over verandering en globalisering en nog veel meer. Het is een film die is niet makkelijk te categoriseren is, omdat de film spreekt door de gezichten van echte mensen, maar geen werkelijke situaties presenteert. Voor het tonen van de kracht van de kunst van korte film geeft de jury de prijs aan Butter Lamp.

Special mention for art film
I Can’t Cry Much Louder Than This
Robert Cambrinus / art / Oostenrijk / 2013 / 11’ (Nederlandse première)

Jury commentaar: De eervolle vermelding voor een kunstfilm wordt gegeven als een aanmoediging aan een stuk dat ons onvermogen om de constante stroom van beelden te doorbreken laat zien. Het komt steeds op ons af en het geeft ons geen andere mogelijkheid dan een traan te laten.

NTR Go Short Awards for Best European Short Animation Film  t.w.v. € 1.000,-
The Obvious Child
Stephen Irwin / United Kingdom / 2013 / 12’

Jury commentaar: We vinden de manier waarop deze animatiefilm de ingrediënten van donkere kindersprookjes en prentenboeken naar nieuwe perverse uitersten neemt te gek. De maker toont grote controle over zijn medium door het maken van onconventionele, doch succesvolle keuzes in voice-overs en muziek om zijn verbluffende visuele stijl af te ronden.

Dioraphte Encouragement Award for Best Student Short Film t.w.v.  € 5.000,-
Two at the Border
Tuna Kaptan, Felicitas Sonvilla / documentaire / Duitsland, Turkijke / 2013 / 30’

Jury commentaar: Een film waarin moed niet alleen van toepassing is op de protagonisten, maar ook betrekking heeft op de wijze waarop de filmmakers vele risico’s namen om dicht bij een onderwerp te komen. Een bijna onmogelijke opgave. Verscheurd tussen wanhoop en hoop nam de film ons mee op een boeiende reis naar een ongemakkelijk, maar onvermijdelijk lot. Zonder veroordelend te zijn, zijn de filmmakers erin geslaagd om ons een ongemakkelijk perspectief op humanistische grenzen te bieden, terwijl er genoeg ruimte is voor onze eigen reflecties.

Special mention for student film
Pandas
Matus Vizar / animatie / Slowakije / 2013 / 12’

Jury commentaar: Een film waardoor we onszelf voortdurend herinneren aan de absurdistische scènes en expliciete beelden waarmee de regisseur ons  in aanraking brengt. Met grote virtuositeit en timing, meegenomen naar een verachtelijke universum van waaruit we niet konden ontsnappen. Hoe grotesk en ranzig de film ook mag lijken, het slaagt er sterk in om te fungeren als een pijnlijke spiegel op ons eigen wezen.

VEVAM Go Short Award for Best Dutch Short Film t.w.v. €2.500,-
Reizigers in de Nacht
Ena Sendijarevic / fictie / Nederland / 2013 / 9’

Jury commentaar: We zijn gecharmeerd door het schijnbaar eenvoudige en toch rijke scenario, vol met onverwachte wendingen. Zonder tekst creëerde de filmmaker een intense sfeer ondersteund door een mysterieuze en intrigerende chemie tussen de goed gecaste karakters. De onzekerheid van de situatie geeft plotseling richting naar charmante en luchtige momenten, samen met de perfecte soundtrack.

Special mention for Dutch short
Démontable
Douwe Dijkstra / art / Nederland / 2013 / 12’

Jury commentaar: De verfrissende mix van absurdisme, verrassende beelden en een geweldig vakmanschap maakt dat deze film echt opvalt in deze zeer sterke selectie. Zonder het gebruik van conventionele verhalen, presenteerde de filmmaker ons een mindblowing bombardement van visuele ideeën, een kritische maar humoristische kijk op oorlog en vooral een revolutionaire aanpak van storytelling. We hopen nog veel meer van deze kunstenaar te zien in de toekomst.

Go Short Youth Award
Cowboys Janken Ook
Mees Peijnenburg / fictie / Nederland / 2013 / 20’

Jury commentaar: Het is een hele mooie en aangrijpende film. Het camerawerk is heel mooi, je wordt helemaal meegetrokken in het verhaal. Dit komt ook door het acteerwerk. We konden ons heel goed inleven in het verhaal en de personages. We wensen je nog een mooie carrière toe als filmmaker.

Bron: Hollandsefilm