EYE vraagt hulp voor behoud filmmateriaal van Amsterdam

Films bewaren onze herinneringen zoals geen ander medium dat doet.

Al sinds het ontstaan van de film in 1890 proberen mensen de tijdsgeest vast te leggen op diverse manieren.

EYE bewaart een schat aan filmopnames waarin onze hoofdstad centraal staat. Het oude filmmateriaal is echter vaak zeer kwetsbaar en tevens onderhevig aan ouderdom, verkleuring en verwering. Schimmels kunnen het materiaal uiteindelijk zelfs volledig ruïneren. Veel beelden zijn wel gedigitaliseerd maar slechts in ruwe vorm weggeschreven waardoor de kwaliteit zeer matig is. EYE wil de eerste filmbeelden van Amsterdam in volle glorie herstellen door deze vakkundig te restaureren, conserveren en te digitaliseren zodat deze bewaard zullen blijven voor volgende generaties. Daarnaast wil EYE deze beelden vrij beschikbaar maken voor het publiek door deze uiteindelijke te tonen op het witte doek.

We willen jullie vragen om samen met ons een drietal films te restaureren. Deze films tonen verschillende taferelen in Amsterdam tussen 1900-1930. Om de films te kunnen restaureren, dient een specifiek traject te worden doorlopen.

Allereerst moeten de verschillende kopieën van de drie films bekeken worden en worden vergeleken op basis van beeldkwaliteit. Vervolgens wordt een selectie gemaakt met het beste materiaal om van materiaal dan een goede conservering te maken. Dit gebeurt bij deze drie films nog traditionele wijze. Dit houdt in dat van het oude nitraat door middel van een negatief intermediair een positieve vertoningsprint wordt gemaakt. Ook zal het geconserveerde materiaal worden gedigitaliseerd zodat de nieuwe conservering in de toekomst zowel op analoge wijze – in de zaal – als op digitale wijze – online gepresenteerd kan worden.

De filmtitels die door onze conservatoren voor dit project zijn geselecteerd zijn:
–       Oudste beelden Amsterdam, 1900-1902 | Tien korte filmpjes met opnamen van een Amsterdam dat nog in de 19e eeuw staat
–       Beautiful Amsterdam, 1927 | Een promofilm voor het Amsterdam van de jaren ’30. Onderdeel hiervan zijn opnamen van het Amstel Hotel en het Paleis op de Dam.
–       Oudjes, 1936 | Een speelfilm met in de hoofdrol de bejaarde Guus en Sientje, die in het Armenhuis –   het huidige Sarphatihuis – verliefd op elkaar worden.

EYE doet een beroep op jouw bijdrage! Help ons om een stuk van de Amsterdamse filmgeschiedenis veilig te stellen voor de toekomst en deze uiteindelijk voor iedereen beschikbaar te maken. Maak het mogelijk om diverse beelden die zich afspelen in het vooroorlogse Amsterdam te ontsluiten en breng samen met ons Amsterdam in beeld!

Red de oudste filmbeelden van Amsterdam en doneer!

Bekijk hier de video.

Bron: Voordekunst.nl