Amerikaanse bioscooprelease Greencard Warriors van Miriam Kruishoop

De speelfilm Greencard Warriors van de Nederlandse filmmaakster Miriam Kruishoop en minoritaire coproducent De Productie is sinds afgelopen vrijdag te zien in Amerikaanse bioscopen in de steden New York, Los Angeles en San Diego.

Greencard Warriors oogstte eerder veel succes op internationale filmfestivals. De film werd bekroond met ondere andere de prijs voor Beste Regisseur op het Los Angeles Latino International Film Festival, de prijs voor Beste Speelfilm op het Washington Independent Film Festival en McKinley Freeman ontving de California Film Award voor Beste Acteur.

Greencard Warriors gaat over de problemen van een Latino gezin in Los Angeles nadat ze hun oudste zoon het Amerikaanse leger in hebben gestuurd, in de hoop op een betere toekomst. Hun andere zoon, de veertienjarige Angel, moet zich dan alleen zien te redden. Hij sluit zich aan bij een straatbende.

Miriam Kruishoop heeft meerdere prijzen in de wacht gesleept met haar werk, zowel voor haar korte films Da Silva (1996) en Sometimes It’s Hard to Be a Woman (1997) als haar speelfilms. Vive Elle (1998), Kruishoop’s debuutfilm, die ze maakte terwijl ze nog studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, ging in première op het International Film Festival Rotterdam en won er een Tiger Award. Unter den Palmen (1999), de tweede speelfilm van de regisseur, opende het Nederlands Film Festival en ontving het Gouden Kalf voor Beste Cinematografie en een Gouden Kalf nominatie voor Beste Regie.

Bron: EYE International