The Hitchcock Touch vanaf 24 juli in EYE

Deze zomer eert EYE de meest iconische en invloedrijke Britse regisseur aller tijden, Alfred Hitchcock, met een groot retrospectief inclusief negen gerestaureerde stille films.

The Master of Suspense stond niet alleen bekend om zijn voorliefde voor blonde actrices, zoals Grace Kelly, Kim Novak, Ingrid Bergman en Doris Day, maar ook om zijn briljante scenario’s en visuele vondsten, die niets aan kracht hebben ingeboet. The Hitchcock Touch vindt plaats van 24 juli t/m 12 oktober en wordt omlijst met live-muziek, een cursus en lezingen.

Alfred Hitchcock is 30 jaar na zijn dood nog steeds een icoon in de populaire cultuur. Vorig jaar werd zijn film Vertigo tot de beste film aller tijden gekozen. EYE brengt in de zomer van 2014 The Hitchcock Touch, met de belangrijkste films van de Master of Suspense, van zijn Engelse geluidsfilms uit de jaren dertig, klassieke meesterwerken als Rear Window, Vertigo en Psycho, tot latere films als Frenzy en Family Plot. Het British Film Institute restaureerde daarnaast negen van zijn stille vroege films (The Hitchcock 9), waarbij gebruik is gemaakt van drie films uit de collectie van EYE:  Hitchcocks debuut The Pleasure Garden (1926), Easy Virtue (1927) en Downhill (1927).  Zijn latere films zijn vaak een cocktail van spionage, romantiek, humor en suspense, maar Hitchcock heeft ook oog voor de gekwelde menselijke psyche (Rebecca), en doorbrak meerdere taboes (de bh van Janet Leigh in Psycho). Zijn briljante scenario’s en visuele vondsten hebben niets aan kracht ingeboet.

Hitchcock heeft op vele kunstvormen zijn stempel gedrukt en spreekt nog steeds tot de verbeelding. Veel filmmakers en beeldende kunstenaars laten zich door hem inspireren, zoals Douglas Gordon met zijn beroemde kunstwerk 24 Hour Psycho.  Onlangs werd bekend dat de Nederlandse filmmaker Diederik van Rooijen in Hollywood een remake gaat maken van The Birds. Vorig jaar nog verschenen er twee biografische films over Hitchcock, Hitchcock met Anthony Hopkins en Scarlett Johansson, en The Girl met Toby Jones.
Het programma The Hitchcock Touch toont de verbanden tussen de Hitchcock-films in een lezingencyclus, waarin aandacht wordt besteed aan de thema’s en de visuele kenmerken van zijn films.

Hitchcock werkte ook met tal van filmsterren en had een voorliefde voor koele blondines, zoals Ingrid Bergman, Doris Day, Tippi Hedren, Grace Kelly, Kim Novak en Eva Marie Saint. In het programma in EYE zijn ze opnieuw te bewonderen op het grote doek, in nieuwe, digitale kopieën. Een deel hiervan zal tijdens het retrospectief in EYE een tour maken langs de Nederlandse filmtheaters.

Bron: EYE