Nederlandse films geselecteerd voor Beijing International Film Festival

De Nederlandse speelfilms Matterhorn en Koning van Katoren zijn geselecteerd voor de komende editie van het Beijing International Film Festival.

Matterhorn is onderdeel van de Officiële Competitie en is genomineerd voor de Tiantan Award. Koning van Katoren wordt gepresenteerd binnen het Film Panorama programma. Het vierde Beijing International Film Festival vindt plaats van 16 tot en met 23 april.

Matterhorn, Diederik Ebbinge’s debuutfilm en geproduceerd door Column Film, heeft al veel internationaal succes geoogst sinds het winnen van de Publieksprijs op het Rotterdam International Film Festival vorig jaar. De film werd op veel festivals bekroond, waaronder met drie prijzen (de Publieksprijs, Prijs van de Russische Filmkritiek, Prijs van de Russische Filmclubs) tijdens het Moscow International Film Festival, de prijs voor Beste Nieuwe Regisseur op het  Valladolid International Film Festival – Seminci, prijzen voor Beste Scenario en Beste Acteur (voor René van ‘t Hof en Ton Kas) op het Madrid Gay and Lesbian Film Festival en de Publieksprijs op het St. Petersburg Side by Side Film festival. De film is verkocht aan de Verenigde Staten, Polen, Brazilië, Duitsland en Zuid-Korea.

Matterhorn gaat over Fred, die in een klein gelovig dorpje een eenzaam bestaan leidt. Als plots een vreemdeling opduikt, brengt een ontmoeting met de man weer kleur in Fred´s leven. Regisseur Diederik Ebbinge, acteur Ton Kas en producent Gijs van de Westelaken zullen naar Beijing afreizen en aanwezig zijn bij de vertoningen van hun film.

Koning van Katoren is geregisseerd door Ben Sombogaart, geschreven door Sander Burger en Bart Westerlaken en geproduceerd door Kasander Film. De jeugdfilm vertelt het verhaal van Stach die wordt geboren in de nacht dat de oude koning van Katoren sterft. Zeventien jaar later besluit Stach een aanvraag te doen om de nieuwe koning te worden. De ministers die Katoren al jarenlang regeren geven hem vijf schijnbaar onmogelijke opdrachten. Julia Ton van Kasander Film zal de film vertegenwoordigen in Beijing.

Bron: EYE International