Kabelaars winnen conflict vergoedingen

In een al jaren slepende juridische strijd tussen kabelexploitanten en auteursrechtenorganisatie NORMA heeft de de Hoge Raad nu definitief geoordeeld dat de kabelbedrijven niet opnieuw hoeven te betalen voor het doorgeven van films en televisieseries. Acteurs en uitvoerende kunstenaars vinden al langer dat bij het heruitzenden sprake is van een hernieuwde openbaarmaking, waarvoor herhalingsvergoedingen op zijn plaats zijn.

In 2012 verloor NORMA al een zaak omdat de doorgifte van materiaal is veranderd. Waar vroeger kabelaars de programma’s uit de ether opvingen, kunnen ze al geruime tijd terecht bij een digitaal speciaal distributiecentrum, de Media Gateway.

De zienswijze uit 2012, dat de Media Gateway niet toegankelijk is voor het publiek zodat uitzendingen via de kabel nu een primaire openbaarmaking zijn, werd door de Hoge Raad bekrachtigd.

“Het aanleveren van RTV-programma’s via de Media Gateway kan niet worden aangemerkt als een primaire openbaarmaking omdat daarmee nog geen publiek wordt bereikt”, stelt de Hoge Raad. Auteursrechtenorganisaties willen nu aandringen op snelle behandeling van de wettelijke regeling rond auteursrechtcontractenrecht, die voorziet in een afdracht bij doorgifte van films en televisieseries via de kabel.

Bron: Adformatie